Bir Twitter hesabı tarafından 1 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımdaki fotoğrafların Türkiye’de çekildiği ve 31 Ocak 2022 tarihinde düşen göktaşını gösterdiği iddia edildi. İddia 208 defa paylaşılmış ve 8 bin 303 defa beğenilmiş.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Türkiye'nin birçok ilinde, yeşil ışık saçan bir göktaşının düştüğü gözlemlendi.

İddia birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.
Dağların Üzerindeki Göktaşı Görüntüsü Hindistan’dan
31 Ocak 2022 gecesi sosyal medyada İstanbul’a göktaşı düştüğüne ve düşen göktaşının Türkiye’nin birçok ilinden görüldüğüne dair iddialar sosyal medyanın gündemine oturdu. Söz konusu iddiada yer alan fotoğraflar gibi, göktaşının düşüşüne ilişkin olduğu iddia edilen birçok fotoğraf yayıldı. İddiada yer alan görselin, tersten arama motorları kullanılarak moleküler ekolojist ve National Geographic fotoğrafçısı Prasenjeet Yadav tarafından çekildiği bilgisine ulaşılıyor. 1993 yılından bu yana yayımlanan ABD merkezli dergi Wired’ın internet sitesinde de fotoğrafın ne zaman, nasıl ve kimin tarafından çekildiği paylaşılmış. 24 Ocak 2017 tarihli yazıda, fotoğrafın Güney Hindistan’ın dağlık Batı Ghats bölgesindeki bir kasaba olan Mettupalayam üzerindeki meteoru gösterdiği belirtilerek, o sırada fotoğrafı çeken Yadav’ın yakınlardaki bir tepede kamp yaptığına yer verilmiş.
Yadav’ın National Geographic Genç Kaşifler hibesini kazandıktan sonra, Batı Ghats bölgesinin 643 kilometrelik bir alanı boyunca bulutların üzerinde yükselen “gökyüzü adaları” olarak da adlandırılan dağ zirvelerini çekmek için bölgede bulunduğu aktarılmış. Yadav, 9 Ekim 2015 tarihinde bölgeye gitmiş ve fotoğraf makinesini sabah saat 4.30’a kadar 10 saniyede bir kare çekecek şekilde programlamış. Yadav ertesi gün uyandığında makinesinin çektiği fotoğrafların arasında meteoru yakaladığı görüntüye rastlamış. İddiaya konu olan fotoğrafa Yadav’ın resmi internet sitesinde de rastlamak mümkün.

İkinci Görsel Avustralya’dan
İddiada yer alan ikinci görsel de tersten arama yöntemiyle arama motorlarında aratıldığında, Avustralya’da yaşanan bir meteor düşüşüne ait olduğu görülüyor. “Buscando la verdad” adlı İspanyol internet sitesi iddiada yer alan görselle yaptığı haberde olayın 2020 yılının Haziran ayında Avustralya’da gerçekleştiğini aktararak, bilim insanlarının görüşlerine yer vermiş. Bilim insanları yaşanan olayın muhtemel bir meteor düşüşünü gösterdiğini aktarmış. Anahtar kelimelerle yapılan aramalarda ise AMS American Meteor Society’nin 14 saniyelik Youtube videosuna ulaşılıyor. Videonun açıklamasında görüntülerin Avustralya’nın Mardie bölgesinde çekildiği belirtilmiş. İddiada yer alan görselin, videonun 6. saniyesinden sonrasına ait olduğu görülüyor. Aynı görselin çeşitli aralıklarla Türkiye’de meteor haberlerinde de haber siteleri tarafından sıklıkla kullanıldığı görülüyor.
Türkiye Uzay Ajansı: Meteor Düşüşü Görüntülendi
Türkiye Uzay Ajansı 1 Şubat 2022’de yaptığı açıklamada 31 Ocak 2022 tarihinde Türkiye’nin çeşitli noktalarında yeşil ışık saçan bir meteor görüntülendiğini açıkladı. Ancak ajans tarafından 31 Ocak’ta yaşanan meteor olayına ilişkin herhangi bir görüntü henüz paylaşılmış değil.
İddia daha öncesinde Doğrula, Malumatfuruş ve Teyit tarafından da incelenmiş.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından 1 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımdaki fotoğrafların Türkiye’de çekildiği ve 31 Ocak 2022 tarihinde düşen göktaşını gösterdiği iddia edilmişti. İddiada yer alan ilk görüntü Prasenjeet Yadav tarafından 2015 yılında Hindistan’da çekilirken, ikinci görüntü ise 2020 yılında Avustralya’daki bir meteoru gösteriyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafların Türkiye'nin birçok ilinde gözlemlenen, yeşil ışık saçan bir göktaşını gösterdiği iddiası yanlış.