İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 14 Mart 2024 tarihinde paylaşılan videonun Türkiye’de üstüne beton dökülen bir kediyi gösterdiği iddia edildi.

Aynı iddia, birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış. 
İddia YANLIŞ
→ Video Türkiye’de değil Çin’de çekilmiş.
→ Video üzerine beton dökülen değil, sıkışan bir kediyi gösteriyor.
Kedinin Kurtarılma Videosu Çin’de Kaydedilmiş
Türkiye’de Eros adlı kedinin İstanbul’un Başakşehir ilçesinde yaşadığı bir sitede öldürülmesi uzun süredir gündemde. 1 Ocak 2024’te sabaha karşı asansöre binen İbrahim Keloğlan, sitede yaşayan kedi Eros ile karşılaşmış ve tekmelemeye başlamıştı. Asansörden kaçan kediyi kovalayan saldırgan, yakaladıktan sonra öldürmüştü. Olayın ardından savcılık Keloğlan hakkında soruşturma başlatmış, 6 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Mahkeme 8 Şubat’ta Keloğlan’a "evcil hayvanı kasten öldürme" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası vermişti. Daha sonrasında "cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini" dikkate alarak 3 aylık bir indirim uygulanmıştı. Dava sonucu mahkeme, Keloğlan’ın daha önce hiç hüküm giymemiş olmasını ve duruşmadaki davranışlarını göz önünde bulundurarak hükmün açıklanmasını geri bırakarak tahliye kararı vermişti. 
Verilen tahliye kararı ülke genelinde infial yarattı ve “Eros için adalet” sloganıyla kampanyalar düzenlendi. İbrahim Keloğlan'a verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası üst mahkemece bozulmasının ardından 13 Mart 2024 tarihinde yeniden yargılama yapıldı. Duruşmada mahkeme, önce İbrahim Keloğlan'ı 3 yıl hapis cezası çarptırdı. Daha sonra Keloğlan'ın iyi hal indirimiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. Karar sonucu Keloğlan hapse girmedi. 

Kedi Eros davasının gündemde olduğu esnada sosyal medyada betonun içinde sıkışan bir kedinin videosu Türkiye’de çekildiği iddiasıyla dolaşıma girdi. Videoda ayrıca kedinin üzerine bilinçli olarak beton döküldüğü öne sürüldü. Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında söz konusu görüntülerin ilk olarak Çin merkezli sosyal medya hesapları tarafından paylaşıldığına ulaşılıyor. 10 Ocak 2024’te Guangzhou Daily tarafından paylaşılan videodaki yazılarda olayın 9 Ocak 2024 tarihinde Çin’in Şensi bölgesinde çekildiği ifadeleri yer almakta. Bununla birlikte kedinin beton blok içinde sıkıştığı aktarılmış. Video, “Bir kedinin kafası betondaki deliğe sıkıştı ve yoldan geçen biri onu kurtarmak için betonu kırdı. İnternet kullanıcıları  "Kafası içeri nasıl girdi?" diye merak ediyor.” metniyle paylaşılmış. Anahtar kelimelerle yapılan aramalarda aynı videonun 9 Ocak’ta Şensi’de çekildiğine dair ibarelerle farklı sosyal medya platformlarında da paylaşıldığı görülüyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Türkiye'de üstüne beton dökülen bir kediyi gösterdiği iddiası doğru değil.