Bir X hesabı tarafından 3 Kasım 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun İstanbul’da bir motosiklet sürücüsünü gösterdiği iddia edildi.
İddaa 1 milyondan fazla görüntülenme aldı.
İddia YANLIŞ
Video dikkatli bir şekilde incelendiğinde Fas’a ait araç plakalarının yer aldığı fark ediliyor.
Video İstanbul’da değil, Kazablanka’da kaydedildi.
Video Fas’ta Kaydedildi
Video dikkatli bir şekilde incelendiği zaman görüntülerde kayda geçen araçların plakalarının Türkiye’ye ait olmadığı, farklı bir ülkenin plakası olduğu anlaşılıyor.
Videodan alınan görsel tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığı zaman ise aynı videoyu paylaşan bir Instagram hesabına ulaşabilmek mümkün.
Paylaşımdaki videoda Casanegra yazısı dikkat çekiyor. Casanegra sözcüğü Google’da aratıldığı zaman 2008 yılında çekilen, Nour-Eddine Lakhmari'nin yönettiği Fas tarafından Akademi Ödülleri’nde yarışması için aday gösterilen bir film olduğu anlaşılıyor.
Instagram’da ‘Tonnair_TT’ kullanıcı adını kullanan hesabıın profilinde YouTube hesabının bağlantısını paylaştığı görülüyor. YouTube hesabına girdikten sonra hesabın hakkında kısmında bulunduğu yer bölümünde Fas’ın yer aldığı fark ediliyor.
Videodan alınan bir fotoğrafı yapay zeka araçlarına sorduğumuz zaman mimari yapılardan ve plakalardan bölgenin Fas olduğunu, trafik sıkışıklığından dolayı ise ülkenin en kalabalık şehirlerinden birisi olan Kazablanka olabileceğini belirtti.
Videodan alınan başka bir plaka görüntüsü ile Fas’ın kullandığı plakalar karşılaştırıldığında araçların Fas plakasına sahip olduğu anlaşılıyor.
Bunun üzerine Videoda geçen tünelden yola çıkarak Kasablanka Tünel’ anlamına gelen ‘نفق الدار البيضاء’ Arapça sözcükler Google’da aratıldığında YouTube platformu üzerinde Kazablanka’da yer alan Almohades Tüneline ait bir videoya ulaşabilmek mümkün.
YouTube platformunda yer alan video incelendiğinde ise tünelin çıkışında yer alan bina ile söz konusu iddiadaki tünelin çıkışında yer alan binanın birbiriyle çok benzediği fark ediliyor.
Google Earth üzerinden de tünelin etrafında arama yapıldığında söz konusu binayı bulabilmek mümkün.
Google Sokak Görüntüsü üzerinden ise Google’ın resmi aracına ait bir görüntü bulunmuyor ancak bir kullanıcının bölgeden yüklediği 360 derece sokak görüntüsünde söz konusu iddiadaki bina da görünüyor.
Binanın üzerindeki logo araştırıldığında ise logonun Fas İşçi Sendikası'na (Union Marocaine du Travail) ait olduğu anlaşılıyor.
Özetle, iddiadaki video İstanbul’da değil Fas’ın Kazablanka kentinde kaydedildi.
Sonuç olarak;
Videonun İstanbul’daki bir motosiklet sürücüsünü gösterdiği iddiası yanlış