Bir Facebook sayfası tarafından 20 Ocak 2021 tarihinde yapılan paylaşımda UNICEF’in COVID-19 aşılarının adaletsiz dağıtımına ilişkin bir yeni reklam filminin propaganda olarak yayınladığı iddia edildi. Gönderi daha önce sosyal medyada da gündem olmuştu.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Unicef’in propaganda videosu. “Aşı lüks haline getirilmemeli.” “Aşıya her insan ulaşmalı, sadece zenginler değil.” Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu olarak da bilinen UNICEF, dünya çapındaki çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Ajans, 192 ülke ve bölgede varlığı ile dünyadaki en yaygın ve tanınan sosyal yardım kuruluşları arasındadır. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşıların sağlanması ve hastalıkların önlenmesi, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi uygulanması…Bu hizmetlerin yanı sıra ajanlık, sübyancılık ve aşı ile kısırlaştırma konusunda da aktif çalışan bir örgüt. Böyle şeytani bir reklam çekimi UNICEF’in vizyonu ile uyumlu olmuş.

UNICEF Ne Yapıyor?
UNICEF, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu adıyla 1946 yılında kuruldu. 1954 yılında ise, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından çocuk haklarının korunması amacıyla proje çalışmalarına başladı. UNICEF’in amacı, çocuk haklarını kalıcı hale getirmek.
UNICEF global resmi internet sitesinde, “dezavantajlı çocuklara ve ergenlere ulaşmak ve dünyanın her yerinde her çocuğun haklarını korumak için dünyanın en zorlu bölgelerinde çalışıyoruz. 190’dan fazla ülke ve bölgede, erken çocukluktan ergenliğe kadar çocukların hayatta kalmasına, gelişmesine ve potansiyellerini gerçekleştirmesine yardımcı olmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz” açıklaması bulunuyor.
Dünyanın en büyük aşı sağlayıcıları arasında yer alan UNICEF, çocuk sağlığı ve beslenmesi, güvenli su, kaliteli eğitim ve beceri geliştirme, anneler ve bebekle için HIV önleme ve tedavisi, çocukların ve ergenlerin şiddet ve istismardan korunmasını destekliyor.
UNICEF, COVID-19 salgından en çok etkilenen dezavantajlı çocukların eğitim yaşam şartlarına dair pek çok araştırma ve proje yapıyor.
Öte yandan, paylaşımda yer alan aşı ile kısırlaştırma gibi hizmetler verdiği iddiası doğru değil. Tam aksine, UNICEF çocukların haklarını ve standartlarını korumak amacıyla kurulmuş bir kurum.
UNICEF Böyle Bir Video Yayınladı mı?
Paylaşımdaki video, Norveç’in başkenti Oslo’da bir Tante Randi isimli reklam şirketi ve UNİICEF Norveç Ofisi iş birliği ile hazırlanmış. Reklam şirketi, COVID-19 aşısının dünyaya dağılımındaki eşitsizliği reklam filminde yansıtıyor. Reklam filmi, COVID-19 aşısının zengin ülkelerde dağıtımının kolay olmasının altını çizmek için aşıyı lüks bir tüketim ürünü olarak gösteriyor.

Aşı Milliyetçiliği Nedir?
Aşı milliyetçiliği, üst orta gelirli ülkelerin yüksek oranda aşı depolayarak düşük gelirli ülkelerin paylarını satın alması olarak tanımlanıyor. Sivil toplum örgütleri aşıya eşit erişim sağlamak için “COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX)” projesi başlatsalar da destek kısıtlı kaldı. Yüksek gelirli ülkeler 4 milyar, üst-orta gelirli ülkeler 1 milyar ve alt-orta gelirli ülkeler 1,7 milyardan fazla doz satın aldı. Düşük gelirli ülkelerde ise doğrudan yapılan anlaşma bulunmuyor. Bu ülkelerin tamamen COVAX’ın kapsamına dahil olacağı düşünülüyor. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus 18 Ocak 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, COVID-19’a karşı 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyon doz aşı yapıldığını, düşük gelirli ülkelerden birine ise sadece 25 doz aşı verildiğini söyledi. Aşıların paylaşılmasında aşı milliyetçiliği yapıldığı ve korkunç bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde olunduğunun uyarısında bulunmuştu.

Aşı milliyetçiliğine dikkat çekmek amacıyla da UNICEF Norveç Ofisi COVID-19 aşısının adaletsiz dağıtımına ilişkin bir reklam filmi yayınlamış.
İddia YANLIŞ
Bir Facebook sayfası tarafından yapılan paylaşımda UNICEF’in COVID-19 aşılarının adaletsiz dağıtımına ilişkin bir yeni reklam filminin propaganda olarak yayınladığı iddia edilmişti. Oslo’da bir reklam ajansı tarafından hazırlanan reklam filmi COVID-19 aşısının adaletsiz dağıtımına dikkat çekme amacıyla UNICEF Norveç Ofisi için hazırlanmış. UNICEF, çocuk haklarını korumak amacıyla kurulmuş bir kurum. Paylaşım çarpıtılarak paylaşıldığı için yanlış.

Sonuç olarak;

UNICEF’in COVID-19 aşıları ile ilgili propaganda videosu yayınladığı iddiası