Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 1 Mayıs 2024’te yapılan paylaşımda MEB’in açıkladığı yeni müfredatta Din Kültürü'ne 218 sayfa ayırdığı iddia edildi

İddia DOĞRU

→ Millî Eğitim Bakanlığı’nın 26 Nisan 2024 tarihinde kamuoyu ile paylaştığı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde 4. sınıftan 12. sınıfa kadar olan bütün derecelerde yer alan Din Kültür ve Ahlak Bilgisi (120 + 98), Peygamberimizin Hayatı (78 + 76), Kur’an-ı Kerim (82 + 87) ve Temel Dini Bilgiler (31) derslerine ayrılan toplam sayfa sayısı 572’dir.
Yeni Eğitim Müfredatı: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde 26 Nisan 2024 tarihinde yapılan açıklama ile “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kamuoyu ile paylaşıldı. https://gorusoneri.meb.gov.tr adresi üzerinden kamuoyunun görüşüne sunulduğu belirtilen ve tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait yeni müfredat taslağı, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak. Millî Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre yeni müfredat, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü. Müfredat hazırlık sürecinde görüş alışverişleri ve analizler yapılıp toplantılar düzenlendi. Aynı açıklamada, bir haftalık askı sürecinin ardından kamuoyu ile paylaşılan modelin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilerek son şekline ulaşacağı bilgisi de paylaşılmış.
Müfredat kamoyu ile paylaşıldıktan hemen sonra yine Millî Eğitim Bakanlığı resmi internet sayfası üzerinden paylaşılan bir yazıda özetle müfredatın sadeleştirip bilgi yoğunluğunun azaltıldığı ve "Erdem-Değer-Eylem Modeli" ile öğrencilere adalet, saygı, sorumluluk gibi temel değerlerin kazandırılacağı açıklamasında bulunulmuştu. Açıklanan yeni müfredat modeli ile ilgili Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise 12 yıllık zorunlu eğitimde tekrarlanan bilgileri %35 seyreltme yoluna gittiklerini belirtmiş ve bu sözleri kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bakan Tekin yaptığı son açıklamada ise dünya ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki öğrencilerin aşırı bir yükü olduğunu ve değişen çağa ayak uydurarak bilgiye daha kolay bir şekilde ulaşılması gerektiğini belirtmişti. 
Yaşanan bu tartışmaların ve toplumun bazı kesimlerince yoğun bir eleştiriye tabi tutulan yeni müfredata dair sosyal medya paylaşımları da artarak devam ediyor. Bu paylaşımlardan içerik açısından en çok öne çıkanları ise yeni müfredatta din kültürü eğitimine ayrılan orandı. İlgili Facebook hesabında da bu iddia dile geitirilmiş ve kamuoyu ile paylaşılan ders kitaplarının sayfa sayısı üzerinden bir hesaplama yapılarak yeni müfredatta din öğretimine toplam 572 sayfa ayrıldığı iddia edilmiş. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı ders kitapları taslağı kontrol edildiğinde din eğitimi ile ilgili bütün dersler ve kitapların sayfa sayıları şöyle:

4-5-6-7-8. Sınıflar için:

Din Kültür ve Ahlak Bilgisi120 sayfa
Peygamberimizin Hayatı 78 sayfa
Kur’an-ı Kerim82 sayfa

9-10-11-12. Sınıflar için:

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi98 sayfa
Peygamberimizin Hayatı76 sayfa
Kur’an-ı Kerim87 sayfa

9. Sınıflar için:

Temel Dini Bilgiler31 sayfa
Din eğitimi ile ilgili bütün kitapların sayfa sayısı toplandığında iddia edildiği gibi 572 sayfa olduğu görülüyor.

Sonuç olarak;

MEB'in açıkladığı yeni müfredatta Din Kültürü, Peygamberimizin Hayatı, Kuran-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler dersleri hesaba katıldığında din öğretimine toplam 572 sayfa ayırdığı iddiası doğru.