Bir Instagram sayfası tarafından 9 Ocak 2021 tarihinde yapılan paylaşımda TOI 700 D isimli gezegen ile ilgili iddialara yer verildi. Gönderi, 630 binden fazla görüntülenme almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
TOI 700 d: Dünya’ya 101,5 ışık yılı uzaklıkta, yörüngesindeki yıldıza suyun gezegen yüzeyinde istikrarlı şekilde var olmasına sağlayan mesafede, Dünya ile yaklaşık aynı büyüklükte bir öte gezegen.
Paylaşım 7 Ocak 2020 tarihinden itibaren çeşitli tarihlerde sosyal medyada gündeme gelmesinin yanında ulusal basında da birçok haber ajansı tarafından paylaşılmış. Söz konusu paylaşım uluslararası haber ajansları ve sosyal medya hesapları tarafından da paylaşılmış.
TOI 700 d Gezegeni Ne Gibi Özelliklere Sahip?
“Öte gezegen” Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlere verilen bir ad. 7 Ocak 2020 tarihinde NASA’nın internet sitesinde yayınlanan haberde, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) adı verilen ve yakın yıldızlardaki Dünya boyutunda gezegenleri araştırmak üzere geliştirilmiş uydunun yeni bir gezegen keşfettiğini duyurdu. Yayınlanan metinde yapılan keşfe dair ifadeler şu şekilde:
“NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), yıldızın yaşanabilir bölgesinde, koşulların yüzeyde sıvı suyun varlığına izin verecek kadar doğru olabileceği mesafeler aralığında ilk Dünya boyutundaki gezegenini keşfetti.”

NASA, paylaştığı haberde TOI 700 d üzerindeki kesin koşulların tam olarak bilinmemesiyle birlikte, bilim insanlarının bilgisayar modelleri oluşturmak için gezegenin boyutu ve yörüngesinde döndüğü yıldızın türü gibi güncel bilgilerin kullanılabileceğini belirtmiş. Aynı zamanda yüzey sıcaklıkları ve yaşanabilir basınç seviyelerini ölçmek için 20 potansiyel TOI 700 d ortamını modellenmiş. Yapılan tahminlere göre, bu yıldız çevresinde dönen her 3 gezegenin de yıldızlarına çok yakın yörüngelerine sahip olduklarından, bir “kütleçekim kilidi” altında olduğu düşünülüyor. Yani, bu gezegenlerin yalnızca bir tarafları ışık alırken, yıldızlarının ışığı bir tarafa hiç ulaşmıyor.

Evrim Ağacı da keşfin açıklanmasından bir gün sonra, 8 Ocak 2020 tarihinde bazı bulguları derlediği bir yazı yayınlamış. - NASA’nın paylaştığı bilgilere yer verilen yazıda, TOI 700 d isimli gezegenin dünyadan yaklaşık %20 daha büyük ve bir ‘’kırmızı cüce’’ yıldızın etrafında dönüyor. TOI 700 d, bu yıldızın yaşanabilir bölgesinde bulunan tek gezegen olma özelliği taşımakla birlikte Dünya’nın Güneş’ten aldığı enerjinin %86’sı kadarını kendi yıldızından alabiliyor.

TOI 700 d, bu yıldızın yaşanabilir bölgesinde bulunan tek gezegen olma özelliği taşımakla birlikte, Dünya’nın Güneş’ten aldığı enerjinin %86’sı kadarını kendi yıldızından alabiliyor.

Sonuç: 
İddia DOĞRU
NASA, 7 Ocak 2020 tarihinde bir “kırmızı cüce” yıldızın etrafında dönen, boyutları dünyaya yakın 3 yeni öte gezegen keşfetti. Bunlardan TOI 700 d adı verilen gezegen, yıldızının yaşanılabilir bölgesinde yer alıyor ve Dünya’dan yaklaşık olarak %20 daha büyük. Ayrıca yapılan tahminlere göre, gezegenin koşulları ve yıldızına uzaklığı, suyun varlığına izin verebilecek seviyede. Gezegenin koşulları halen tam olarak bilinmemekle beraber, NASA tarafından yapılan ilk açıklamalar göz önüne alındığında, TOI 700D isimli gezegen ile ilgili iddialar doğru.

Sonuç olarak;

TOI 700D isimli gezegen ile ilgili iddialar