"Bu içerik Doğruluk Payı stajyerleri Esin Cansu Yılmaz ve Senem Polat tarafından hazırlanmıştır."
Türkiye, Asya ve Avrupa kıtasındaki toprakları nedeniyle bölgesel karşılaştırmalar açısından farklı yorumcuları farklı bölgelere yerleştirdiği bir ülke. Bu bültende Orta Doğu ülkelerinin ve Türkiye’nin ana makroekonomik göstergelerini bir araya topladık. Bütün ülkelerin verileri aynı anda yayınlanmadığından, karşılaştırılabilir olması amacıyla verileri en son 2019 tarihini alarak seçtik. Suriye ve Filistin’e yönelik güncel veri bulunmadığından makroekonomik göstergeler açısından karşılaştırılmaya alınmadılar.
Suudi Arabistan Orta Doğu’nun En Büyük Ekonomisi
Show more

Kişi Başına Düşen GSYH’de Katar İlk Sırada
69,6 bin $ ile Katar kişi başına düşen milli gelir sıralamasında birinci sıradayken; İsrail 42,8 bin $ ile ikinci, Birleşik Arap Emirlikleri 37,7 bin $ ile üçüncü sırada. Türkiye kişi başına düşen milli gelirde 8,9 bin $ ile dokuzuncu sırada yer alıyor. Yemen, 29,8 Milyar $ ile Orta Doğu’da en düşük GSYH’ye sahip ülke. Kişi başına düşen milli gelir sıralamasında ise 943 $ ile yine sonuncu sırada.
Show more

Orta Doğu’da İşsizlikte Türkiye Üçüncü Sırada
2019’a dair işsizlik oranları Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerinden alınmıştır. Bu oranlar kaynaklara göre değişebilmesine rağmen, genel trendi gözlemlemekte yardımcı oluyor. Buna göre, en yüksek işsizliğin olduğu yerler sırasıyla Libya, Ürdün ve Türkiye. ILO tahminine göre 2019’da en düşük işsizlik oranına sahip ülkeler ise %0,7 ile Bahreyn ve %0,1 ile Katar.
Show more

2019’da Enflasyonun En Yüksek Olduğu Ülke İran
IMF tarafından açıklanan verilere göre, Orta Doğu ülkeleri arasında 2019 senesinde bir önceki yıla göre en yüksek enflasyon oranı %41 ile İran’da olmuş. Türkiye ise %15,2 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu oranın 2019’da en düşük olduğu ülke ise %-1,9 ile Birleşik Arap Emirlikleri.
Show more

Show more