Bu içerik Doğruluk Payı editörleri tarafından güncellenmektedir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş günü olan 16 Ekim tarihi her yıl "Dünya Gıda Günü" olarak değerlendiriliyor. FAO ve Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI), yıllık olarak yayımladığı veriler, dünya gıda güvenliğine ve sağlıklı beslenme koşullarına dair istatistiki bilgilere yer veriyor. Veriler, 2030 yılında dünyada açlık sorununu tamamen bitirebilmeyi bir misyon olarak belirleyen kurumun geleceğe dair öngörüler oluşturabilmesi adına da değerlendiriliyor.
COVID-19 salgını ile geçen neredeyse iki yılın ardından gıda güvenliği, açlık, yeterli ve sağlıklı beslenme koşullarının salgından nasıl etkilendiği ve sorunların 2030 dünya gıda öngörülerinde nasıl değişimlere yol açtığı raporun yoğunlaştığı ve aydınlattığı konu başlıklardan önemli bir tanesi.
Son 30 Yılda Dünyada Yetersiz Beslenen İnsan Sayısı
Our World In Data’nın oluşturduğu grafiğe göre; küresel olarak incelendiğinde zaman zaman ve özellikle son birkaç yılda artışlar söz konusu olsa da son otuz yıl baz alındığında dünyada yetersiz beslenen insan sayısı azalış gösterme eğiliminde.
"Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2020" isimli FAO Raporu’nun öngörülerine göre ise, dünya çapında yetersiz beslenen insan sayısı 2018’den 2019 yılına gelindiğinde 9,7 milyon artış gösterdi. Bölgesel olarak incelendiğinde, 2019 yılında en fazla yetersiz beslenen insan sayısının yaşadığı bölge Asya.
Raporda, dünyada son 10 yılın trendleri devam ettiği sürece 2030’da sıfır açlığa ulaşmanın zor olduğu eklenirken; COVID-19 salgınının potansiyel etkileri hesaba katılmadan bile açlıktan etkilenen insan sayısı 2030 yılında 153,6 milyonluk artışla 841,4 milyona ulaşacağı, yani nüfusun %9,8’ini geçeceği belirtiliyor.
Show more

Dünyada En Yüksek Açlık Ve Yetersiz Beslenme Seviyelerine Sahip Olan Bölgeler Sahra Altı Afrikası Ve Güney Asya
Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI) "Küresel Açlık Endeksi (GHI)" dört ölçüt üzerinden hazırlanırken; 0 en iyi skoru, 100 ise en kötü skoru belirtiyor. Sahra Altı Afrikası ve Güney Asya, dünyada en yüksek açlık ve yetersiz beslenme seviyelerine sahip olan bölgeler. 2020 GHI skorları sırasıyla 27,8 ve 26 ve her iki skor da “ciddi” olarak kabul edilen seviyede.

Endekste 35–49,9 skor aralığı endişe verici açlık seviyesi olarak tanımlanıyor. 2020 GHI puanlarına göre, 3 ülke endişe verici açlık seviyelerine sahip: Çad, Timor-Leste ve Madagaskar.
Show more

COVID-19’un Dünyadaki Açlık Durumuna Etkisi
"Dünyada Gıda Güvenliği Ve Beslenme Durumu 2020" isimli FAO Raporu, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) "World Economic Outlook" verilerine göre COVID-19 pandemisinin dünyadaki açlık durumuna etkilerini üç farklı senaryo oluşturularak incelerken; ilk senaryo dünya ekonomik büyümesinin 2020'de %4,9’luk düşüş ve 2021'de %5,4’lük artış olacağı tahmin edilerek, ikinci senaryo dünya ekonomik büyümesinin 2020 ve 2021'de ortalama %7 daha düşük ve %3,3 daha fazla olacağını öngörerek, üçüncü senaryo 2020 ve 2021'de sırasıyla %10’luk düşüş ve %0,3’lük artışlık bir dünya ekonomik büyümesi varsayılarak oluşturulmuş. Her senaryo bir diğerinden daha kötümser bir tahmin üzerinden yola çıkarak, önlem alınmadığı takdirde COVID-19’un Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden Sıfır Açlık hedefine ulaşma zorluğunu göz önüne seriyor.

Kaynak:FAO

Rapora göre, COVID-19 salgının etkileri ülkelerin ekonomik durumlarına göre değişkenlik gösterecek olsa bile 2020 yılında dünyada yetersiz beslenen insan sayısına 83 ila 132 milyon insanın eklenmesi olası. COVID-19’un yarattığı sağlık ve ekonomik etkiler nedeni ile dezavantajlı grupların beslenmelerinin daha da kötüleşmesi öngörülüyor. COVID-19’un gıda güvenliği ve beslenme üzerindeki etkisini daha da kötüleştirmesi bekleniyor.