İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 14 Nisan 2024 tarihinde paylaşılan videonun Kudüs’te Mescid-i Aksa avlusunda İran’ın İsrail’e saldırı haberini duyan Filistinlilerin sevincini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video 13 Nisan 2024 gecesi değil, 5 Nisan 2024’te paylaşılmış.
→ Videoda Filistinliler İran’ın İsrail’e saldırısı nedeniyle değil, Kadir Gecesi nedeniyle bir araya gelmiş.
Video İran’ın Saldırısından Önceki Bir Tarihte Kayda Alınmış
7 Ekim 2023’te Hamas’ın Gazze üzerinden İsrail’e saldırmasıyla başlayan İsrail-Hamas savaşının 6. ayında süreç belirsizliğini koruyor. Nisan ayının başında İsrail, İran’ın Şam’daki konsolosluk ve büyükelçilik binasına hava saldırısı düzenlemişti. İkisi general toplam 7 İranlı subayın ölmesiyle sonuçlanan saldırının ardından İran yetkilileri, saldırının cevapsız kalmayacağını duyurdu.
13 Nisan gecesi İran’ın insansız hava araçları (İHA) ile İsrail’e karşı başlattığı hava saldırısı da dünya gündeminde yerini aldı. Gece boyu süren saldırıda İran’dan gönderilen İHA ve füzeler çoğunlukla İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi ve İsrail sınırı dışında etkisiz hale getirildi. İran’ın misilleme saldırısı sosyal medyada da geniş yankı buldu. İran’ın saldırısı sonrası çeşitli açıklamalar, fotoğraflar ve video kesitleri sosyal medyada dolaşıma girdi.
İddiada paylaşılan videoya ait kesitler arama motorları üzerinden tersine görsel arama yöntemiyle araştırıldığında, videonun 5 Nisan 2024 tarihinde Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da Kadir Gecesi nedeniyle bir araya gelen Filistinlileri gösterdiğine ulaşılıyor. 
İsrail’de faaliyet gösteren Haaretz gazetesinde Nir Hasson’un @nirhasson uzantılı X hesabından 5 Nisan 2024 tarihinde videonun aslını paylaşmış. Video gönderideki İbranice açıklama Türkçe’ye çevirisi ise şu şekilde;
“Bugün Ramazan ayının son Cuma namazı ve Kadir gecesidir. Sabah biraz gergin, ayın başından bu yana ilk kez dağda bir tür çatışma yaşandı: Polis, Hamas'ı destekleyen yüzlerce kişiyi dağıtmak için insansız hava aracından atılan göz yaşartıcı gaz kullandı. Çıkışta ülkenin kuzeyinden gelen 8,4 kişiyi durdurdular.” 
Tersine görsel arama sonuçları içerisinde; Instagram platformunda da 6 Nisan tarihinde çeşitli hesapların aynı videoyu ekleyerek paylaşım yaptığına ulaşılıyor. İran’ın İsrail’e İHA saldırısı 13 Nisan gecesi gerçekleşmişti. Dolayısıyla video, İran’ın İHA saldırısını kutlayan Filistinlileri göstermiyor. 
İddiada yer alan videonun paylaşıldığı çeşitli gönderilerin doğruluğu Teyit ve Doğrula tarafından da kontrol edilmiş.

Sonuç olarak;

Videonun İran'ın İsrail'e saldırısını Mescid-i Aksa'da kutlayan Filistinlileri gösterdiği iddiası yanlış.