İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 24 Şubat 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda vurulan bina fotoğrafının sahte olduğu iddia edildi.

Benzer paylaşımlar yabancı Twitter hesapları tarafından da yapılmış. 

Görseldeki Vurulan Bina Resmi Sahte mi?

Ukrayna’daki savaş devam ederken pek çok sivil yerleşim yerleri de vuruldu. Sivillerin sığınak olarak kullandığı bir tiyatro da bombalı saldırılardan etkilendi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre şu ana kadar Ukrayna’daki savaşta 8.173 sivil hayatını kaybetti. 
BBC’nin haberinde 26 Şubat 2022 tarihinde vurulan binalardan biri paylaşılmış. Vurulan binanın fotoğraflarına bakıldığında iddiada Şubat 2022 tarihli gösterilen binanın aynısı olduğu görülüyor.
Şubat 2022’de hasar alan bu bina daha sonra ise onarılmış. Onarımın bittikten sonraki fotoğraflara European Pressphoto Agency ve Kiev Belediye Meclisi sitelerinden ulaşmak mümkün. Kiev belediye sitesindeki haberde Kiev Belediye Başkanı Vitaly Klyhcko’nun savaşın ilk dönemlerinde Rusya’nın roket saldırısına maruz kalan binaların onarım süreçlerini takip ettiği belirtilmiş. İddiada paylaşılan yapı  da savaşın üçüncü günü üst katlarından hasar alan ve Lobanovsky Bulvarı’nda bulunan 27 katlı bir bir bina. Haberde binadaki onarım sürecinin titizlikle yürütüldüğü ve bitirildiği ifade edilmiş. 

Benzer iddiayı Reuters de incelemiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından 24 Şubat 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Ukrayna Savaşı esnasında vurulan bina görüntüsünün sahte olduğu iddia edildi. BBC’nin haberinde 26 Şubat 2022 tarihinde vurulan binanın görüntüleri paylaşılmış. European Pressphoto Agency ve Kiev Belediye Meclisi de bir yıl sonra vurulan binanın restorasyon görüntülerini paylaşmış. Yani binanın 26 Şubat 2022 tarihinde vurulduğu görülüyor. Bir yıl sonra ise bina restore edilmiş.

Sonuç olarak;

Ukrayna'da savaşta vurulan bir binayı gösteren fotoğrafın sahte olduğuna yönelik iddialar yanlış.