İddia şöyle;

Bir Twitter hesabının yaptığı paylaşımda, Fevzi Çakmak ve Mustafa Kemal Atatürk arasında geçen bir diyaloğun gerçek olduğu iddia edilmiş.

İddia, daha önce Malumatfuruş tarafından incelendi.

Muharrem İnce’nin Aktardığı Fevzi Çakmak ve Mustafa Kemal Anısı

Sosyal medyada bir süredir paylaşılan iddialara göre, Büyük Taarruz sırasında Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak arasında taarruz emrinin ne zaman verilmesi gerektiğine dair bir tartışma yaşanıyor. Sonunda Mustafa Kemal haklı çıkıyor ve Fevzi Çakmak Atatürk’e teşekkür ediyor. İddiayı popüler hale getiren ise katıldığı bir Youtube programında bu sözde anıyı aktaran Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce. 

Anı Fahrettin Altay’ın Bir Anlatısına Dayandırılıyor

Anahtar kelimelerle yapılan arama iddiaların sosyal medyada yıllardır dolaşımda olduğunu gösteriyor. Paylaşımların Bursa Barosu Dergisi'nde yayınlanan “ Seni Bize Allah mı Gönderdi Kemal?” makalesinin ardından sıklaştığı görülüyor. Makale Avukat Sabri Tanrıkut’a ait ve ankedotun gelişimiyle ilgili yararlı ip uçları sunuyor.  Metinde anekdotun kaynağı olarak Fahrettin Altay’ın 30 Ağustos 1968’de Kocatepe Zafer Kutlamalarında anlattığı söylenen bir anı gösterilmiş. 
Cumhuriyet döneminde önemli görevlerde bulunmuş bir asker ve siyasetçi olan Fahrettin Altay Büyük Taarruz’dan sonra İzmir’e giren 5. Süvari Kolordusu’nun komutanı olarak akıllarda yer etmişti. 

Fahrettin Altay Büyük Taarruz Sabahı Fevzi Çakmak ve Atatürk’ün Yanında Değildi

Anektodun yazılı olarak yer alma ihtimalinin en yüksek olduğu yer Fahrettin Altay’ın anıları. Fakat Altay’ın 1970’de yayınladığı ve Kurtuluş Savaşı anılarını da aktardığı “On Yıl Savaş (1912-1922) ve Sonrası” kitabında Fevzi Çakmak ve Atatürk arasında geçtiği iddia edilen anı yer almıyor.
Fahrettin Altay’ın bu diyaloga şahit olması da mümkün gözükmüyor çünkü Fevzi Çakmak, Fahrettin Altay ve Mustafa Kemal Atatürk Büyük Taarruz’da bulunsalar da aynı yerde görevli değillerdi. Taarruzun başlangıç günü Fahrettin Altay Kocatepe’den 60 kilometre uzakta, Sandıklı’da bulunuyordu. Ayrıca Kocatepe’de Büyük Taarruz sabahı çekilen fotoğraflarda Fahrettin Altay da yer almıyor.  
Dolayısıyla Fahrettin Altay’ın aktarıp aktarmadığından emin olamadığımız bu anekdota şahit olması zaten mümkün değil. Bunun yanında, önceden hazırlanan planlar doğrultusunda gerçekleştirilen taarruzda böyle bir diyalog yaşanmış olması uzman tarihçiler tarafından da olası görülmüyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabının paylaşımında, Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak arasında Büyük Taarruz’dan hemen önce gerçekleştiği söylenen anekdotun gerçek olduğu iddia edildi. Fahrettin Altay’ın 1968’de yaptığı bir konuşması sırasında aktardığı söylenen bir anıya dayandırılan anekdot,  Altay’ın 1970’te yayımladığı Kurtuluş Savaşı anılarında yer almıyor. Büyük Taarruz’un başlangıç günü Fahrettin Altay’ın Kocatepe’den 60 km. uzaklıktaki Sandıklı’da olduğu biliniyor. Altay, Fevzi Çakmak ve Mustafa Kemal Atatürk’ü Kocatepe’de gösteren Büyük Taarruz sabahı çekilen fotoğraflarda da yer almıyor. Dolayısıyla Fahrettin Altay’ın aktarıp aktarmadığından da emin olamadığımız bu anekdota şahit olması mümkün değil.

Sonuç olarak;

Muharrem İnce’nin anlattığı, Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak arasında geçen anı yanlış.