İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 13 Nisan 2024 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun İsrail’e yapılan füze saldırısını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→ Videonun İsrail ile bir ilgisi bulunmuyor. Görüntüler 24 Mart 2024 tarihinde Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’na yaptığı füze saldırısı sırasında çekilmiş. 
→ Ukrayna, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası’ndaki Sivastopol’da bulunan Rus gemilerine Storm Shadow füzeleriyle saldırı gerçekleştirmişti. Video, bu saldırıya ait.
Video Sivastopol’da Çekilmiş
İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna bir hava saldırısı düzenlemiş, bu saldırıda 7 İran Devrim Muhafızı üyesi ve 6 sivil hayatını kaybetmişti. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, bu saldırının ülkesine yapılmış bir saldırı olduğunu söyleyerek İsrail'i kınamış ve bu eylemin cezalandırılacağını belirtmişti. Olaydan yaklaşık iki hafta sonra 13 Nisan’da İran, İsrail’in bu saldırısına bir misilleme olarak İsrail topraklarına insansız hava araçları ve füzeler fırlattı. İsrail ordusuna göre fırlatılan İHA’ların ve füzelerin yüzde 99’u havada imha edildi. 
İran’ın karşı saldırısının ardından sosyal medyada saldırıya ait olduğu iddia edilen pek çok video ve görüntü paylaşıldı. Saldırının gerçekleştiği gün bir X hesabı tarafından bir video, “İsrail’in bombalandığına dair görüntüler gelmeye başladı” açıklamasıyla paylaşılmış. Fakat iddiaya konu olan videonun İsrail ile bir ilgisi bulunmuyor. Video tersine görsel arama araçları ile aratıldığında videonun asıl bağlamına ulaşılabiliyor.  İddiaya konu olan video, Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’na yönelik düzenlediği saldırıya ait. 

Ukrayna, 23 Mart 2024’te Storm Shadow uzun menzilli seyir füzelerini kullanarak Kırım’ın Sivastopol şehrindeki Rus savaş gemilerine saldırmıştı. Yabancı basında Ukrayna güvenlik teşkilatının, tankları taşımak için kullanılan Rouchpa sınıfı çıkarma gemisi Yamal'ın 23 Mart gecesi vurulduğunu ve büyük bir hasar bırakıldığını açıkladığı bilgisi yer alıyor. Haberlere göre geminin üst güvertesinde bir delik açıldı ve gövdenin bir parçası parçalandı. Haberlerde, iddiaya konu olan videoya da yer verilmiş.

Ukrayna’nın eski Avusturya Büyükelçisi de 24 Mart 2024 tarihinde resmi X hesabında aynı videoyu Sivastopol’a yönelik saldırıyı duyurarak paylaşmış. Ukrayna’nın saldırısını gösteren video, Mart ayında yerel haber sitelerinde de paylaşılmış.

Sonuç olarak;

Videonun İsrail’e yapılan füze saldırısını gösterdiği iddiası yanlış.