İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 21 Nisan 2024 tarihinde paylaşılan videonun Türkiye ile ilişkili olduğu ve 10 bin avronun üstünde döviz girişinden gümrük vergisi alındığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video, Mart 2024’te Cezayir’de kaydedilmiş. 
→ Türkiye’ye girişte 10 bin avronun üzerinde para taşıyanlar “nakit para beyan formu” doldurmak zorunda.
→ Beyanda bulunulan paradan herhangi bir harç veya vergi alınması söz konusu değil.

Video Cezayir’de Kaydedilmiş

Havalimanı gümrüğünde Kur’an-ı Kerim’in bir kopyasının içinde avroların ele geçirildiği bir görüntü Türkiye’yle ilişkilendirilerek paylaşıldı ve kısa sürede oldukça fazla etkileşim aldı. Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında söz konusu videonun 2024 yılının Mart ayında Cezayir’in başkenti Cezayir’deki Huari Bumedyen Havalimanı’nda kaydedildiği görülüyor. RT Arabic Algeria’nın resmi TikTok hesabında video, “Huari Bumedyen Uluslararası Havalimanı'ndaki Cezayir gümrük hizmetleri, Kur'an-ı Kerim'in içinde yaklaşık 15.000 avro olduğu tahmin edilen bir miktar parayı kaçırma girişimini engelledi.” açıklamasıyla paylaşılmış. Bununla birlikte Al Hadath, Al Rayyan, Akhbar Al Yawm gibi Arapça birçok haber platformunda da görüntülerin Cezayir’deki 15 bin avroluk para kaçakçılığını gösterdiği belirtilmiş. 

Türkiye Sınırlarında 10 Bin Avro ve Üzeri İçin Vergi Ödemek Gerekiyor mu?

X paylaşımında videonun yanı sıra Türkiye’ye girişte 10 bin avro ve üzerindeki nakit paradan gümrük vergisi alındığı da iddia edilmişti. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın internet sitesinde Türkiye’ye gelişlerde bulundurulacak nakit para miktarına ilişkin bilgiler yer alıyor. Buna göre, AB ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde 9 bin 999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasakken, her bir kişinin 10 bin avroya kadar nakit para bulundurma hakkı var. 10 bin avro ve üzeri nakit parayı yanında taşıyan kişiler ise sınırdan geçtikleri gümrük kapılarında yazılı olarak beyanda bulunmak için gümrük memurlarından ‘nakit para beyan formu’ talep ederek bu formu doğru şekilde doldurmak zorunda. Beyanda bulunulduğu takdirde 10 bin avro ve üzerindeki nakit para için herhangi bir ceza uygulaması olmadığı gibi harç ya da vergi alınması da söz konusu değil. Ancak beyanda bulunulmadığında tüm paraya el konulmasına kadar varan cezalarla karşı karşıya kalınabiliyor. 

Sonuç olarak;

Kur’an-ı Kerim içinde yakalanan para görüntülerinin Türkiye’yle ilişkili olduğu ve Türkiye’ye girişlerde 10 bin avro ve üzerindeki nakitten gümrük vergisi alındığı iddiası yanlış.