İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 4 Eylül 2022 tarihinde yapılan paylaşımda, bir düğünde çekilmiş olan ve katılımcıların Nazi selamı verdiği fotoğrafın Ukrayna’da çekildiği iddia edildi.

İddia yerli ve yabancı birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.

Düğün Fotoğrafı Ukrayna’da mı Çekilmiş?

Rusya-Ukrayna çatışmaları devam ederken Ukrayna’dan bir düğünü gösterdiği iddia edilen fotoğraf, 4 Eylül 2022 tarihinden bu yana sosyal medyada sıklıkla paylaşılıyor. Fotoğrafta ellerinde Ukrayna bayrağı olan bir grubun Nazi selamı verdiği görülüyor. İddiada yer alan fotoğraf, arama motorlarında tersten aratıldığında Rusya merkezli fotoğraf yükleme sitesi Imageban'a ulaşılıyor. 2016 yılında sitede fotoğrafın orijinali paylaşılmış. Orijinal fotoğrafta Ukrayna bayrağı yerine 1858-1883 yılları arasındaki Rus İmparatorluğu’nun II. Aleksander dönemindeki sarı-siyah-beyaz renklere sahip bayrağının bulunduğu görülüyor. Fotoğraf dijital ortamda manipüle edilmiş ve Rus İmparatorluğu bayrağının yerine Ukrayna bayrağı yerleştirilmiş.
Bunun yanı sıra yine arama motorlarında yapılan aramalarda fotoğrafın iddiadaki halinin 2018 yılından beri dolaşımda olduğuna rastlamak mümkün. Düğün fotoğrafının Ukrayna’da çekildiğine ilişkin iddianın ilk yayılmaya başladığı 2018 tarihinde, Ukrayna merkezli Obozrevatel adlı bir internet sitesi iddiayı yanlışlamış ve fotoğrafın Rusya’nın Kemerovo Oblastı’na bağlı Novokuznetsk şehrinde çekildiğini belirtmiş. Yandex Haritalar üzerinde yapılan aramada da fotoğrafın çekildiği yerin Rusya’nın Moğolistan sınırına yakın bir yer olan Novokuznetsk olduğu doğrulanıyor. Fotoğrafta arka planda yer alan yapı harita üzerinde belirgin bir şekilde görülebilir. 

İddia YANLIŞ

Bir Facebook hesabı tarafından yapılan paylaşımdaki fotoğrafın Ukrayna’da yapılan bir düğünü gösterdiği iddia edilmişti. Fotoğraf, Rusya’nın Novokuznetsk şehrinde çekilmiş ve orijinalinde Nazi selamı veren kişilerin elinde Ukrayna bayrağı değil, Rus İmparatorluğu’nun 1858-1883 yılları arasındaki bayrağı bulunuyor. Fotoğraf dijital ortamda manipüle edilmiş.

Sonuç olarak;

Katılımcılarının Nazi selamı verdiği düğün fotoğrafının Ukrayna'da çekildiği iddiası yanlış.