Bir Facebook sayfası tarafından 22 Aralık 2020 tarihinde yapılan paylaşımda -80 derecede saklanması gereken aşının gerçek bir aşı olmadığı ve insanların genetik yapılarının değiştirdiği iddia edildi. Gönderi 100’den fazla görüntülenme 20’den fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
-80 derecede taşınması ve depolanması gereken herhangi bir aşı, aşı değildir. Genetik materyali transfer eden ve hücrelerinize girebilmesi için canlı tutulan bir patojendir. Kanmayın.
İddia daha önce Check Your Fact tarafından da incelenmiş.
Paylaşımda belirtilen aşı, Pfizer’in BioNTech ile birlikte geliştirdiği COVID-19 aşısı. FDA’nın Pfizer- BioNTech COVID-19 aşısı için yayınladığı bilgilendirme raporunda, aşının -60 ila -80 derece arasında saklanması gerektiği ve seyreltildikten sonra 6 saat içinde kullanılması gerektiği bilgisi yer alıyor.
American Academy of Pediatrics’in yayınladığı aşıların saklama koşulları tablosunda, birçok aşı donma noktasına yakın saklanırken, bazı aşıların düşük sıcaklıklarda saklanması gerektiği belirtilmiş.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 yılında Ebola aşı denemesi bilgilendirme raporunda yer alan ifadeye göre, Ebola aşısının -80 derecede saklanması gerekiyor ve 5 gün içinde aşının uygulanması gerekiyor.

Kaliforniya Üniversitesi mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü olan Dr. Warner Greene, RNA tabanlı aşılar daha önce hiç kullanılmamış yeni bir aşı türü olduğunu, kırılgan ve bozulmaya karşı hassas bileşenlere sahip oldukları için çok düşük ısılarda saklanması gerektiğini belirtiyor. Moderna ve Pfizer’in ürettiği COVID-19 aşılar da RNA tabanlı aşı olduğu için çok düşük sıcaklıklarda saklanması gerektiğinin altını çizmiş.
Encyclopedia Britannica’ya göre transfeksiyon biyolojide hücrenin özelliklerini değiştirmek amacıyla bir hücreye DNA veya RNA eklemek için kullanılan teknik. Dr. Greene, aşının en geniş anlamıyla bir transfeksiyon ajanı olarak kabul edilebileceğini söylüyor ve COVID-19 aşılarının insanların genetik yapılarını değiştireceğini iler sürmenin yanlış olduğunun altını çiziyor. Dr. Warner Greene, “İnsanların DNA’ları bu tip aşılardan tamamen etkilenemez. Aşı DNA’dan değil RNA’da oluşuyor. RNA asla DNA’ya dönüştürülemez. RNA çok uzun süre yaşamıyor. Onun görevi. Antikor üretmek ve virüs için protein üretmek. RNA görevleri tamamladıktan sonra ölüyor.”
Sonuç:
İddia YANLIŞ 
Yapılan paylaşımda -80 derecede saklanan aşının gerçek bir aşı olmadığı ve insanların genetik yapılarının değiştireceğini iddia edilmişti. Uzmanlara göre, bazı aşılar düşük sıcaklıklarda saklanıyor. Pfizer-BioNTech iş birliği ile üretilen aşı RNA tabanlı olmasının nedeniyle daha düşük sıcaklıklarda saklanması gerekiyor. Üretilen aşılar ,DNA’dan değil RNA’dan oluşuyor. İnsanların genetik yapılarını tamamen etkilemiyor. COVID-19 aşısının da kişinin DNA’sına gireceğine veya genetik yapısını değiştireceğine dair hiçbir kanıt da yok.

Sonuç olarak;

-80 derecede saklanan aşının gerçek bir aşı olmadığı ve genetik materyali transfer eden bir patojen olduğu iddiası