COVID-19 pandemisi küresel ölçekte bütün dünyayı ekonomik anlamda negatif etkileyen bir sağlık krizi. Salgın sebebiyle neredeyse tüm dünya ülkelerinde eşi benzeri görülmemiş ekonomik buhran, gerileme yaşandı. Kimi ülkelerde ülke enflasyonunu etkileyip işsizlik gibi sorunlara yol açarken, kimi ülkelerde de dış ticaret, turizm, eğitim gibi sektörlerde etkisini gösterip, ülkelerin milli gelirlerinde azalmaya yani ekonomik daralma yaşamalarına sebep oldu.
TÜİK ise 31 Ağustos tarihinde gerek kamuoyunun gerekse de siyasilerin üstünde tartıştığı, ne açıklanacağı merakla beklediği ve hakkında beklenti anketleri düzenlediği 2020 yılı 2. çeyreği dönemsel GSYH büyüme verisini paylaştı. TÜİK 2020’nin ilk çeyreğinde Türkiye’nin bir önceki yılın aynı dönemine göre “ekonomik büyüme” değişimini %4,5 olarak açıklamıştı. Böylece COVID-19 salgınını daha önceden yaşayan bazı Avrupa ve dünya ülkeleri ekonomik daralma yaşarken Türkiye’nin milli geliri diğer ülkelere göre oldukça pozitif seyretti. Peki 2020 yılının 2. çeyreğinde dünya ülkeleriyle beraber Türkiye’nin GSYH değişimi nasıl?
TÜİK 2020 yılı 2. çeyreğinde GSYH’nin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %9,9 azaldığını, 2020’nin ilk çeyreğine göre ise %11 azaldığını açıkladı. Yani Türkiye ekonomisi COVID-19’un da büyük etkisiyle 2020 yılının 2. çeyreğinde 1 yıl öncesine göre %9,9 daraldı. Bununla birlikte cari fiyatlarla GSYH’nin 2. çeyrekte yaklaşık 1 trilyon 42 milyar TL ile 153,2 milyar $ olduğu istatistiklerde paylaşıldı.

Kaynak: TÜİK

Diğer Ülkelerde Durum Nasıl?
Dünya ülkelerinin en güncel GSYH verilerini paylaşan kurumların başında Trading Economics geliyor. Bazı ülkelerin 2020 yılının 2. çeyreğindeki milli gelirlerinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre değişimi ise aşağıdaki şekilde:
Show more

Buna göre her ne kadar sosyal medyada %31,7 olarak paylaşılsa da ABD’nin bir önceki yılın aynı çeyreğine göre GSYH değişimi aslında %9,1. Bunun yanında bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok daralma yaşayan ülkelerin başında %30,2 ile Peru geliyor. COVID-19 salgınını Avrupa’da en çok hisseden ülkelerden İspanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya ise listenin en üst sıralarında olan önemli ülkelerden.