Seçime sayılı günler kalmışken ve seçim vaatleri ardı ardına duyurulurken, bir taraftan da gelir dağılımına ilişkin eleştiriler ve tüketim harcamalarına dair iddialar gündeme geliyor. Bu sebeple TÜİK’in 2016 yılına ilişkin açıkladığı hane halkı tüketim istatistiklerini sizler için derledik.
2016’da En Çok Harcama Yapılan Alan Barınma Oldu
TÜİK’in verileri 2016 yılını kapsayacak şekilde duyuruldu. Buna göre hanelerin harcamalarında en çok payı kira ve konut harcamaları aldı. Bu kalemi sırasıyla gıda ve ulaştırma kalemleri takip etmekte.

TÜİK’in anket yoluyla derlediği bu verileri geçmişe dönük incelediğimizde 2002-2016 arasında gıda harcamalarında azalma olduğu görülürken, ulaşım harcamalarında belirgin bir artış olduğu dikkat çekiyor.

Ücretliler ve Emeklilerin Gelirleri Nerelere Harcanıyor?
Seçim sürecinde dile getirilen vaatlerin bir kısmı doğrudan emeklileri ve ücretlileri hedef alıyor; peki bu kesimlerin gelirleri en çok hangi kalemlere harcanıyor? Bu sorunun cevabı her iki grup için de aynı: gıda ve barınma harcamaları. Dikkat çeken nokta ise emeklilerin her iki harcama kaleminde de daha çok harcama yapıyor olmaları.

Gelir Gruplarına Göre Harcama Dağılımları
Son olarak aynı veri setinde yer alan gelir gruplarına göre harcama dağılımlarına bakıyoruz. Gelirden en az pay alan %20’lik kesimle, en çok pay alan %20’lik kesimi yani en fakir haneler ile en zengin hanelerin harcamalarını karşılaştırıyoruz. Bu iki grubun harcama yaptığı kalemler incelendiğinde fakir hanelerin en çok harcamayı barınmaya yaptığını, buna karşın en zengin kesimde harcamaların lokanta ve oteller ile barınmaya yapıldığı ortaya çıkıyor. İlginç olan nokta ise en fakir kesimlerin en zengin kesimlere göre gıda ve alkolsüz içeceklere oransal olarak daha çok harcama yapması.