Türkiye’nin ekonomik anlamda en ciddi sorunlarından biri işsizlik. 2018 yılında düzenli miktarlarda artarak, Ekim 2018 itibarıyla %11,6’ya ulaşan işsizliğin daha da tırmanması olası görünüyor. Özellikle üniversite mezunları arasında yüksek seyreden işsizlik oranları, lise mezunlarını seçecekleri üniversite bölümleri konusunda da daha dikkatli olmaya yöneltiyor.
Bu bültende eğitim durumuna göre işgücü verilerini, yüksekokul ve fakülte mezunlarının en son mezun oldukları alana göre işsizlik oranlarını ve yıllara göre genç nüfusun eğitimde ve istihdamda olma durumunu TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklere göre derledik.
Eğitim Durumuna Göre İşgücü Nasıl Değişiyor?
İşgücüne katılma oranı, bir ülkedeki toplam işgücünün yani çalışan nüfus, işsizler ve iş arar durumdaki nüfus toplamının aktif nüfusa yani 15 yaşından büyük ve kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfusa olan oranıdır. TÜİK tarafından yayınlanan eğitim durumuna göre işgücü verilerine göre, 2017 yılında yükseköğretim mezunları %80,2 ile işgücüne katılma oranı en yüksek kesim oldu. İşgücüne en az katılım ise %18,8 ile okur-yazar olmayan kesimde görüldü. 2017 yılında eğitim durumuna göre en yüksek işsizlik oranı ise %13,3 ile lise mezunlarında yaşandı.
En düşük işsizlik oranı ise %5,6 ile, işgücüne katılım oranı en düşük kesim olan okur-yazar olmayan grupta görüldü. Bu oranın düşük olmasında, okur-yazar olmayan kesimin çoğunlukla aktif olarak iş aramıyor olması, dolayısı ile hesaplamalarda “işsiz” sayılmaması ve işgücüne dahil olmaması büyük rol oynuyor.

2004 yılından 2017 yılına kadar iş gücüne katılım oranının en çok arttığı kesim %5,1 ile lise mezunları ve %3,5 ile lise altı eğitimliler olurken, aynı oran sadece okur-yazar olmayan kesimde azalış gösterdi.
2017’de En Yüksek İşsizlik Oranı Sanat Alanı Mezunlarında Görüldü
TÜİK tarafından yayınlanan yüksekokul ve fakülte mezunlarının mezun oldukları alana göre işsizlik oranlarını incelediğimizde, 2009 yılında en çok işsizlik oranı sırasıyla sanat, gazetecilik ve enformasyon ile imalat ve işletme alanlarında görülmüştü. 2014 yılında ise en yüksek işsizlik oranları sırasıyla gazetecilik ve enformasyon, bilgisayar ve sanat alanlarında gerçekleşmişti.

2017 senesinde ise en yüksek işsizlik oranı %20,4 ile sanat alanında oldu. Bilgisayar alanı %19,9 ile en yüksek işsizlik oranına sahip ikinci alan olurken gazetecilik ve enformasyon ise %19,1 ile üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye’de gerek halk içinde gerek medyada gerekse de siyasiler tarafından sıkça konuşulan konulardan biri de genç nüfusun eğitim ve işsizlik durumu. TÜİK’in yıllara göre eğitimde ve istihdamda olma durumu istatistiklerini incelediğimizde, Türkiye’de 15-29 yaş aralığındaki toplam nüfus, 2014-2018 yıllarında, her bir yıl yaklaşık 17,9 milyon oldu.
2018 yılının ilk 10 ayının ortalamasının alındığı istatistiklerde, 2014 yılında ne eğitimde ne de istihdamda olan kadınların oranı %42,3 iken, 2018 yılında ortalama %40,3 olarak gerçekleşti. Erkeklerde ise aynı oran 2014 yılında %14,7 iken, 2018 yılında ortalama %15,1’e yükseldi.