Türkiye’de büyükşehirlerdeki şehir planlamasına dair tartışmaların odağında gittikçe artan Alışveriş Merkezi (AVM) sayıları da yer almakta. Bu içerikte hem Türkiye’nin çeşitli illerindeki AVM kapasitesine hem de dünyada farklı ülkelerdeki duruma bakacağız.
Kişi Başına Düşen En Yüksek AVM Alanı Ankara’da
Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği’nin 2013 yılında yayınladığı değerlendirme raporuna göre, Türkiye’de kişi başına düşen kiralanabilir alışveriş merkezi alanı açısından en yoğun şehir Ankara. 1.000 kişi başına 246 metrekare kullanılabilir AVM alanı olan Ankara’yı sırasıyla İstanbul, Karabük ve Bolu takip etmekte.

AB Ülkelerinde Zirve Norveç’in
Konuya AB ülkeleri açısından bakmak için uluslararası danışmanlık kuruluşu Cushman&Wakefield’ın perakende sektörü ile ilgili Mayıs 2018’de yayınladığı rapora başvuruyoruz. Bu rapora göre 1.000 kişiye düşen kiralanabilir AVM alanı açısından zirvede Norveç bulunmakta. 1.000 kişiye 857 metrekarelik kiralanabilir AVM alanı düşen Norveç’i sırasıyla Estonya, Lüksemburg, Finlandiya ve İsveç takip ediyor. Rapordaki araştırmaya konu olan 33 ülke içinde Türkiye 147 metrekare ile 25. sırada yer alıyor.

ABD ve Avustralya’da Alanlar Daha Büyük
Karşılaştırma yaptığımız ülke sayısını arttırmak için ABD ve Avustralya’yı da inceliyoruz. Bu ülkelerde 1.000 kişi başına düşen değil, kişi başına düşen kiralanabilir AVM alanı bilgisi mevcut. Buna göre ABD’de 1 kişi başına 2,19 metrekare alan düşerken, Avustralya’da bu miktar 1,03 metrekare.