Bir Instagram hesabı tarafından 10 Ekim 2021 tarihinde yapılan paylaşımdaki videoda yer alan kartın Amerika Birleşik Devletleri’nde COVID-19 aşısı olanlara verilen kart olduğu iddia edildi. Video bin 768 kez görüntülenmiş 315 kez beğenilmiş.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Amerikada bir iğne kartı örneği.. Üzerindeki semboller yeterince açık mı ? Sanırım pandeminin kim tarafından çıkartıldığı net şekilde belli oluyordur ? #war #istanbul #izmir #ankara #antalya #adana #india #bursa #türkiye #turkey #bodrum #newyork #brazil #argentina #china #africa #nigeria #europe #germany #france #spain #italy

Videodaki Kart, ABD’de Covid-19 Aşısı Olanlara Verilen Aşı Kartı Mı?
Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı, kamu sağlığı ve kamu güvenliğinin sağlanması konusunda çalışan bir birim olan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) resmi internet sitesinde aşı kartlarıyla ilgili bilgilere ulaşılıyor. Sitede aşı kartının nasıl alınacağına, aşı kartı dolandırıcılığına ve yurt dışında aşı olunduğunda neler yapılması gerekildiğine dair bilgiler verilirken, aşı kartının bir örnek görseline de yer verilmiş.

Bunun yanı sıra ABD’de Covid-19 aşısı olanlara verilen aşı kartının görüntüsüne New York Times ve Forbes gibi gazete ve dergilerin makalelerinden de ulaşılabiliyor.
Videodaki Kartın Üzerinde Yer Alan Görseller Neye Ait?
Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında kartın arkasındaki görselin İngiliz tarihçi John Dickie’nin “The Craft: How the Freemasons Made the Modern World” adlı kitabının kapağına ait olduğu görülüyor. Kitabın kapağı üzerinde oynamalar yapılmış, “CRAFT” sözcüğü yerine “hükümet” kelimesinin İngilizce karşılığı “government”ın kısaltması “GOVT.” yazılmış. Kapakta yazar John Dickie’nin isminin yazdığı yer ise “BY PFIZER” ibaresiyle değiştirilmiş.

Kartın Ön Yüzünde Malezya Arması Bulunuyor
Videodaki kartta kişi bilgilerinin yazdığı ön yüzünün üst kısmında yer alan amblem, Malezya’nın devlet armasına ait. Malezya hükümeti, pandemiyle birlikte Covid-19 testi pozitif çıkan ve onlarla temasta bulunan kişileri hızlı bir şekilde belirlemek için “MySejahtera” adlı bir mobil uygulama geliştirmişti. Türkiye’deki “Hayat Eve Sığar” uygulamasının bir benzeri olan “MySejahtera” mobil uygulamasında da Covid-19 aşısı olanlara dijital sertifika veriliyor. Videodaki kartın ön yüzünün bu uygulamanın oluşturduğu dijital aşı sertifikasıyla aynı olduğu görülüyor.

İddia YANLIŞ
Bir Instagram hesabı tarafından 10 Ekim 2021 tarihinde paylaşılan videoda yer alan kartın ABD’de aşı olanlara verilen aşı kartı olduğu iddia edilmişti. Kartın ön yüzü Malezya’nın dijital aşı sertifikasının bir kopyasıyken, diğer yüzü İngiliz tarihçi John Dickie’nin kitap kapağının üzerinde oynanmasıyla oluşturulmuş. ABD’nin aşı olanlara verdiği resmi belgeye bakıldığında, söz konusu kartla bir benzerliğe sahip olmadığı açıkça görülüyor.

Sonuç olarak;

Videodaki kartın, Amerika Birleşik Devletleri’nin aşı kartı örneği olduğu iddiası yanlış.