Bir X platformu hesabı tarafından 21 Şubat’ta yapılan bir paylaşımda Amerika'da bir kadının, koyu tenli bir çocuk doğurdunu ve bu nedenle kocasını "çok kahve içmekle" suçladığını iddia etti.
Gönderi 4.4 milyondan fazla gösterim ve 1000’den fazla paylaşım aldı.
İddia YANLIŞ
→ Haber Ocak 2019’da şu an aktif olarak yayında olmayan US Daily News sitesinde yer almış.
→ Sitenin alt bölümündeki ibarede yayınlanan içeriklerin mizahi amaçlı oluşturulduğu belirtilmiş.
Haber Parodi Amaçlı Oluşturulmuş
İnternette dolaşan yanlış bilgilerin kaynaklarından biri de üretilen mizah amaçlı içerikler. Bu içerikleri oluşturan ve yayınlayan internet sitelerinin artmasıyla bu tür içeriklerin dolaşımı da önemli ölçüde arttı. Her ne kadar bu siteleri alıntı yaparak veya mizah amaçlı olduğunu belirterek yapılan paylaşımlar yönlendirme motivasyonu taşımasa da içeriğin birkaç birkaç derece yayılması gerçek sanılması tehlikesini doğuruyor. Özellikle yabancı dilde üretilen parodi amaçlı içeriklerin Türkçeye çevrilerek etkileşim amaçlı paylaşılması oldukça sık rastlanan bir durum. Bu gönderiler de etkileşimi artırma amaçlı olarak her türlü haberi paylaşan sosyal medya hesapları tarafından paylaşılıyor. Söz konusu iddia da bu durumun tipik örneklerinden.
Arama motorlarında İngilizce olarak ilgili anahtar kelimeler (‘White Woman Gave Birth to Black Child, Blame Coffee Husband Drinks’) aratıldığından belli sonuçlara ulaşmak mümkün. Bu sonuçlardan iddiayla ilgili olabilecek ve X platformunda 6 şubat 2019 tarihinde haber ile ilgili atılmış bir gönderi dikkat çekiyor. Bu gönderide kaynağın US Daily News olduğu belirtilmiş ve bir bağlantı paylaşılmış. Fakat bağlantı halihazırda aktif değil.
Bağlantının arşivlenmiş bir görüntüsü olup olmadığını bulmak için Wayback Machine sitesine başvuruyoruz. Buradan arşivlenmiş sayfaya ulaşılabiliyor. Sayfadaki hikaye iddia ile uyuşuyor.
Haber 7 Ocak 2019’da şu an sitesine ulaşılamayan US Daily News’te paylaşılmış. Haberin altında da US Daily News ile ilgili bir ibare yer alıyor.
“US Daily News, dünyanın en kötü şöhretli ikinci sahte ve hiciv eğlence sitesidir. Eğer rahatsız edici derecede komikse, burada bulabilirsiniz.”
Bu ibareyle iddiada konu alan haberin mizahi amaçla üretildiği anlaşılıyor. Daha öncesinde de yaygınlanaşan haber bazı doğruluk kontrolü kuruluşları tarafından da analiz edilmiş.
Sonuç olarak;
Koyu tenli bir çocuk doğuran ABD'li bir kadının kocasını çok kahve içmekle suçladığı iddiası yanlış