İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 31 Aralık 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımdaki videonun yapay gıda üretim sürecini gösterdiği iddia edildi

İddia KISMEN YANLIŞ
→ Video Japonya’da bir atölyede balmumundan marul yapımını gösteriyor. 
→ Atölye sergilenmesi ya da hediye edilmesi için çeşitli malzemelerden gıda replikaları üretiyor. 
Videodaki Marul Balmumundan Yapılmış
Son yıllarda artan teknolojik müdahalelerle gıdaların ne kadar sağlıklı olduğuna dair şüpheler özellikle sosyal medya platformlarından sıklıkla paylaşılan konuların başında geliyor. Devlet destekli denetimlerin yanı sıra, bu işi sivil toplum kuruluşu gibi üstlenen oluşumlar da ortaya çıkmış durumda. Fakat bu güvensizlik üzerine bina edilen komplo teorileri de taraftar topluyor. Özellikle iklim değişikliğiyle ilişkilendirilen birçok yapay gıda iddiası sosyal medya mecralarında geniş kitlelere ulaşıyor. Sosyal medya kullanıcılarının konuya olan ilgisi de bağlamdan koparılmış videoların paylaşılmasına zemin hazırlıyor. 
Paylaşımdaki video dikkatle incelendiğinde yapay olduğu iddia edilen ürünü üreten kişinin üzerinde turuncu renkli bir logo göze çarpıyor. Videodan bir görsel aldıktan sonra Google üzerinde tersine görsel arama ile aratıldığı zaman logonun TikTok platformundaki ‘ganso_sample’ kullanıcı adındaki bir hesaba ait olduğu anlaşılıyor.

Ganso Sample’ın sabitlenen videolarında ise söz konusu iddiada bahsi geçen videoyu görmek mümkün. 

Videoya tıklandığı zaman ise bazı kullanıcıların yemeği gerçek sanmasından ötürü olacak ki, hesabın sahibi videoya ‘Onlar yenmesi için yapılmadı. Restoran girişinde veya vitrinlerde menü olarak sergilenecekler.’ yorumunu eklemiş. Hesabın diğer videolarından da yapay yiyeceklerin üretim aşamasına dair videoları görmek mümkün.

Ganso Sample’ın resmi internet sitesine girildiğinde ise kullanıcıları ilk olarak balmumundan üretilmiş gerçekçi görünen yemeklerden oluşan saatler karşılıyor. Araştırma genişletildiğinde Japonya’da replika gıda üretiminin 90 milyon dolarlık bir endüstri olduğu bilgisine de ulaşılabiliyor. 1920lere kadar uzanan bir pratiğin ustası ise Takizo Iwasaki. 

Japonya hakkında gezi bilgileri sunan ‘İkidane Nippon’ isimli internet sitesinde ise Ganso Sample içerisinde yapay yiyecekler üretilen bir atölye olduğundan, ziyaretçilerin de bu deneyimi yaşayabileceğinden ve hediyelik eşya olarak yapay yemeklerin satıldığından bahsediliyor.

Sonuç olarak;

Videonun yapay yiyecek üretilme sürecini gösterdiği iddiası kısmen yanlış