İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 1 Şubat 2024 tarihinde paylaşılan görselin Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki termal havuzları gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Görsel yapay zeka araçları kullanılarak üretilmiş. 
→ Üretilen görsel Instagram’daki @darylanselmo adlı kullanıcıya ait.
→ Budapeşte’de yer alan termal havuzların mimarisi ile görsel eşleşmiyor.
Görsel Yapay Zeka ile Oluşturulmuş
Paylaşımdaki görselde lamba ve havuzdaki insanların detaylarında hatalar olması fotoğrafın yapay zeka araçlarıyla üretilmiş olabileceği şüphesini uyandırıyor. Yapay zeka ile üretilmiş olabilecek içeriklerin  kontrolünü yapan ‘’Is It AI?’’ aracı ile görsel kontrol edildiğinde fotoğrafın %92 ihtimalle yapay zeka ile üretilmiş olduğu sonucuna ulaşılıyor.  
Yapay zeka ile üretilmiş içeriklerin kontrol sürecinde de yapay zeka öğrenimi kullanıldığından görseli yalnız ‘’Is It AI?’’ aracı ile kontrol etmek yeterli olmayabilir. ‘’Is it AI?’’ aracı da sitesinde konuyla ilgili uyarıda bulunmuş. Sitede ‘’Yapay zeka algılama aracımızı çalışırken görmeye hazır mısınız? Denemek için bir resim yükleyin. Bununla birlikte, aracın bazı yanlış pozitif veya negatif sonuçları olabileceğinden, bu kontrolün sonuçlarının nihai olarak değerlendirilmemesi gerektiğini unutmayın. Makine öğrenimi modellerimiz geniş bir görüntü veri kümesi üzerinde eğitilmiş olsa da mükemmel değildir ve aracın hatalı sonuçlar ürettiği bazı durumlar olabilir.’’ açıklaması yer alıyor. 
İddiada yer alan görsel tersine görsel arama araçlarıyla incelendiğinde de, görselin Linkedin ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında benzer görsellerle birlikte paylaşılmış olduğu ortaya çıkıyor. Instagramda ‘’Design Midjourney’’ kullanıcı adlı hesaptaki paylaşımda, Midjourney aracının kullanıldığı ve söz konusu görselin dizayn komutları(prompt) görülüyor. Komutlar şu şekilde; ‘’a half-cylinder and cube form an arch, the inside of which is rendered as a White marble bath, in baroque; blender, midjourney, sd1.5 (comfy), controlNet, magnific, python, lightroom.’’ Paylaşımın açıklama bölümüne, sayfanın amacının yapay zeka ile üretilen en iyi içeriklerin paylaşılması ve içerik üreticilerine referans verilmesi olduğu da eklenmiş.

Design Midjourney adlı Instagram hesabının açıklaması

Söz konusu paylaşım için de Instagram’da @darylanselmo uzantılı hesap referans gösterilmiş. Linkedin’de ‘’Generative AI’’ kullanıcısı da aynı içerikleri paylaşarak yine @darylanselmo hesabı kaynak gösterilmiş. 

Generative AI adlı Linkedin hesabının paylaşımı

@darylanselmo uzantılı Daryl Anselmo kullanıcısının hesabına bakıldığında kullanıcının yapay zeka araçlarıyla içerik oluşturduğu anlaşılıyor. İddia paylaşımındaki görsel de bu kullanıcı tarafından 23 Ocak 2024 tarihinde komutları ile birlikte paylaşılmış. 
Macaristan’daki Szechenyi Kaplıcaları
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan tarihi Szechenyi kaplıcalarına ait görseller ile iddiada yer alan görsel karşılaştırıldığında da mimari yapıların uyuşmadığı anlaşılıyor. Avrupa’nın en büyük kaplıcası olma özelliği taşıyan Szechenyi kaplıcaları Budapeşte’de keşfedilen termal su kaynaklarının ardından 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra halk tarafından kullanımı yaygınlaşan termal havuzlar günümüzde Budapeşte turizmine katkı sağlayan yapılardan biri olma özelliğini taşıyor. 

Budapeşte'deki Szechenyi Termal Havuzları

Sonuç olarak;

Görselin Macaristan'daki termal havuzu gösterdiği iddiası doğru değil.