İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 8 Ağustos 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun, akaryakıta yüzde 50 zam gelmesi ardından Bangladeş’te yapılan protestoları gösterdiği iddia edildi

Söz konusu video benzer iddialarla dünya genelinde paylaşılıyor. 

Videolar Güncel mi?

Cumartesi günü Bangladeş’te Enerji ve Mineral Kaynakları Bakanlığından yapılan açıklamada, benzinin fiyatının %51,2, litre başına 95 oktan benzinin %51,7, dizel ve gazyağı fiyatının ise %42,5 oranında artırılacağı belirtilmişti. Akaryakıta gelen yüzde 50’nin üzerindeki zammın üzerine, ülke genelinde protestolar yapıldığını gösteren video ve haberler hızla yayıldı. 
İddiada yer alan söz konusu video, India News ve ABP News gibi iki ayrı Hint haber kanalında da Bangladeş'teki güncel protestoları gösterdiği iddiaları ile paylaşılmış. Videoda; şiddetli protesto, vandalizm ve silahlı polis müdahalesi görüntüleri de yer alıyor. 

Ancak söz konusu video güncel değil. Viral olan videodaki bazı kareler görsel arama araçlarını kullanarak tersten arandığında 6 Mayıs 2013 tarihli bir YouTube videosuna ulaşılıyor. Video, İngiltere merkezli bir haber kaynağı olan Channel 4 News isimli kanalın YouTube sayfasında bulunuyor. 

Video, "Bangladeş isyanları: İslamcı muhafazakarlar polisle çatışıyor" başlığıyla paylaşılmış. Açıklamaya göre video, Bangladeş’te radikal İslamcı bir grubun “bir dine karşı küfür yasası” talep etmek için polisle şiddetli bir çatışmaya giriştikleri bir protestoyu gösteriyor. Video ile aynı tarihte The Guardian tarafından yapılan haberde konuyla ilgili şu ifadeler yer almış:
“Bangladeş'in başkenti Dakka'da polis ve İslamcı protestocular arasındaki şiddetli çatışmalarda 30'dan fazla kişi öldü ve geçen ay 650'den fazla kişinin ölümüne neden olan bir bina çöküşüyle uzlaşmaya çalışan bir ülkede kaos daha da arttı.”

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun, akaryakıta yüzde 50 zam gelmesinin ardından Bangladeş’te yapılan protestoları gösterdiği iddia edilmişti. Bangladeş’te akaryakıta gelen yüksek zamların üzerine protestoların yapıldığı doğru ancak iddialarda yer alan video güncel protestolarla ilgili değil. Söz konusu video, 2013’te yine Bangladeş’te radikal İslamcı bir grubun yaptığı protestoyu gösteriyor. 

Sonuç olarak;

Videonun, akaryakıta yüzde 50 zam gelmesinin ardından Bangladeş’te yapılan protestoları gösterdiği iddiası yanlış.