İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 13 Aralık 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun Amerikalıların Zara mağazalarını Gazze’deki katliamla alay ettikleri gerekçesiyle protesto etmelerini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Videonun İsrail-Hamas savaşıyla bir ilgisi bulunmuyor ve Zara’ya yönelik protestolardan önce paylaşılmış.
→ Yapay zekâ araçları ile üretilen video giyim endüstrisinde ortaya çıkan çöplüğe dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Video Yapay Zekâ ile Üretilmiş
Ünlü giyim markası Zara’nın İsrail’in Gazze işgali devam ederken sitesinde yayınladığı bir tanıtım dünya çapında tepkiyle karşılandı. Her ne kadar tanıtım için çekilen fotoğraflar İsrail’in Gazze işgalinden önce çekilmiş olsa da reklamın zamanlaması Zara’nın Gazze’de yaşanan ‘katliamla’ dalga geçtiği şeklinde yorumlandı. Fotoğrafta bir manken beyaz bir örtüye sarılmış olan bir cansız mankeni taşırken görülüyor.

Fotoğrafa tepki gösterenler tanıtımın Gazze’deki yıkımı gösterdiği iddiasında bulundu. Neticede, dünyanın çeşitli yerlerinde Zara mağazalarına yönelik eylemler gerçekleştirildi. Bunun üzerine Zara reklamı ‘yanlış anlaşıldığı’ gerekçesiyle geri çekti. 
Fakat iddiada gösterilen video bu protestolar arasında yer almıyor. Video geriye dönük aratıldığında 16 Kasım 2023 tarihinde, yani Zara hakkında ortaya çıkan tepkiden önce, TikTok’ta yapılan bir paylaşıma ulaşılabiliyor. 

Vestiaire Collective adlı bir hesap tarafından yapılan paylaşımın açıklamasında şu ifadeler bulunuyor:
Her yıl 92 milyon ton tekstil atığı depolama alanına gönderiliyor. Şimdi harekete geçme zamanı. Bu yüzden bugünden itibaren, Zara, H&M, Gap, Abercrombie & Fitch, Mango, Urban Outfitters ve Uniqlo gibi Vestiaire Collective’den başka 30 hızlı moda markasını yasaklıyoruz.
Harekete katılmaya hazır mısınız?
Video dikkatle izlendiğinde, arkada bazı giyim markalarının da olduğu görülüyor. Turuncu bir panonun içinde “ya hızlı giyim çöpü…” yazıyor ve kamera dönmeye devam ediyor. Ardından yine başka bir turuncu pano içinde “…senin kapı eşiğindeyse” diye cümle tamamlanıyor ve Vestiaire Collective logosu görünüyor.
Vestiaire Collective ikici el kıyafet satılan bir platform. ‘Hakkımızda’ sayfasında tekstil endüstrisinin dünyanın aşırı tüketim ve iklim değişikliği gibi güncel kimi sorunlarına katkıda bulunduğunu, bu yüzden kendilerinin ‘sürdürülebilir’ bir moda deneyimi yaşayabilmek için kurulduğunu ifade ediyorlar. Bu nedenle, daha ‘dönüşümsel’ bir moda deneyimi için alternatif bir platform olarak çıktıklarını belirtiyorlar.
Platform ‘Hızlı Moda Yasağı’ (Fast Fashion Ban) adlı bir kampanya başlatarak, çeşitli giyim markalarına yasak getirmiş. Yasağın amacı bu firmaların ürettiği endüstriyel atık. Video da bu kampanyaya dikkat çekmek için hazırlanmış. Video ise yapay zekâ ile hazırlanmış. Reuters’e konuşan platform yetkilisi videoyu hazırlayanın Fransız bir ajans olduğunu belirtmiş.  

Sonuç olarak;

Videonun ABD'de Zara'ya karşı yapılan Gazze protestosunu gösterdiği iddiası yanlış.