İddia şöyle;

 Bir Twitter hesabından 29 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Almanya'da okul yetkililerinin, ailesinin çocuğa LGBT karşıtı öğretilerde bulunduğu ihbarı üzerine bir çocuğa el koydukları ve çocuğu zorla ailenin elinden aldıklarını gösterdiği  iddia edildi.  

Farklı hesaplar söz konusu iddiayı sosyal medya platformunlarında yaymaya devam ediyor.   

Video Kesitinde Çocuğun Ailesinden Alınma Nedeni Konusunda Bilgi Yok

Almanya polisinin bir çocuğu aile evinden aldığı gösteren bir video kesiti farklı dillerdeki birçok paylaşımla sosyal medya platformlarında yayıldı. Paylaşımlar üzerinden yayılan haberlerden video kesitindeki polislerin Almanya’da Bremerhaven polis teşkilatına mensup olduğu anlaşılıyor. Teşkilat da sosyal medya platformlarında dolaşan video ile ilgili açıklama yapmış ve video kesitinin gençlik dairesi ve polisin mahkeme emrinin uygulamak için yaptığı operasyonu gösterdiğini belirtmiş. Açıklamada aile ve çocuğu korumak için de operasyon ile ilgili daha fazla detay verilemeyeceği de vurgulanmış. Bir haber sitesinde çocuğun aileden pedagojik olmayan bir şekilde alındığı için görüntülere dair soruşturma başlatıldığı da belirtilmiş. 
Video ile beraber farklı platformlarda yayılan ailenin LGBT karşıtı öğretilere sahip olduğu için çocuğun elinden alındığı yönündeki iddianın geçerliliği konusunda ise bir kanıt yok. Almanya’da çocuğun aileden alınmasını düzenleyen kanunlar dikkate alındığında da - mahkemenin takdir yetkisine bağlı olmakla birlikte- bu nedenin çocuğun aileden alınması için yeterli olmadığı görülüyor. Bunun dışında, bu paylaşımlar aynı dönemde ABD’de cinsiyet değiştirmek isteyen çocukların ailesinden zorla alınacağı yönündeki asılsız iddialarla da benzerlik gösteriyor. 

Almanya’da Çocuklar Hangi Durumlarda Devlet Tarafından Ailesinden Alınabilir?

Almanya’da federal yasalar belirli durumlarda çocuğun önlem olarak mahkeme kararı olmaksızın ailesinden alınmasına izin verebiliyor. Acil koruma kararı olarak bilinen bu uygulamanın bir benzeri Türkiye’de de 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında uygulanıyor. 

Almanya Federal Cumhuriyeti’nin çocukların aileden hangi durumda alınabileceğini söylediği durumlar ilgili kanun maddesinde şu şekilde geçiyor:
“Çocuğun bedensel, zihinsel veya ruhsal esenliğinin ya da mal varlığının tehlikede olması ve ana babanın bu tehlikeyi önlemek istememeleri veya önleyememeleri halinde, aile mahkemesi tehlikenin önlenmesi için gerekli tedbirleri alır.”

Konuyla ilgili kurumların yetkililerine Alman Federal Cumhuriyeti yasalarınca bahşedilen acil durumlarda çocuğu alıkoyma hakkındaki 2. maddenin çevirisiyse şu şekilde:
“Gençlik dairesi aile mahkemesinin müdahalesini gerekli görürse, mahkemeye başvurmak zorundadır; bu durum yasal vasilerin tehlike riskinin değerlendirilmesine katılmak istememesi veya katılamaması durumunda da geçerlidir. Acil bir tehlike varsa ve mahkemenin kararı beklenemiyorsa, gençlik dairesi çocuğu veya genci bakıma almakla yükümlüdür.”
Bu noktada mahkeme kararlarının belirleyiciliğine değinmekte fayda var; hakimin takdir yetkisi sebebiyle neyin çocuk için tehlike oluşturduğunu mahkeme tespit ediyor ve kanun mahkeme kararlarında somutlaşıyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından 29 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Almanya'da okul yetkililerinin, ailesinin çocuğa LGBT karşıtı öğretilerde bulunduğu ihbarı üzerine bir çocuğa el koydukları ve çocuğu zorla ailenin elinden aldıkları iddia edilmişti. Alman yasaları devlet kurumlarına, bir çocuğun ailesinden ailesinin çocuğuna LGBT karşıtı öğretiler empoze etmesi sebebiyle alınabileceğine dair bir yetki vermiyor. Konuyla ilgili haberlere göre, komşular evden gelen çocuk bağırma sesleri sebebiyle aile hakkında ihbarda bulunmuşlar. Çocuğun evden alınmasının ailenin öğretileriyle bir alakası bulunmuyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Almanya'da ailesinin LGBT karşıtı öğretileri sebebiyle bir çocuğun zorla ailenin elinden alındığını gösterdiği iddiası yanlış.