Bir X hesabı tarafından 23 Eylül 2025 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun dalga sebebiyle camı kırılan bir feribotu gösterdiği iddia edildi.
İddia 2 binden fazla beğeni almış.
İddia DOĞRU
Video 17 Şubat 2022’de Almanya’daki Ylenia Fırtınası sırasında yaşanan olayı gösteriyor.
“Tollerort” adlı yolcu feribotu, şiddetli dalgaların çarpması sonucu ön camları kırılarak su almış, olayda can kaybı yaşanmamış.
Video Almanya’da Yaşanan Bir Olayı Gösteriyor
Yapay zeka teknolojisinin gelişimiyle birlikte, sosyal medyada doğa olaylarını konu alan gerçekçi videolar üretilmeye başladı. Tsunami, sel ya da fırtına gibi felaketleri canlandıran bu sahneler, efektlerle gerçeğe yakın bir atmosfer yaratıyor. Fakat bu durum dijital çağın en büyük sorunlarından biri haline gelmek üzere: ”gerçeklik algısının bulanıklaşması”. Artık yalnızca sahte videolar değil, gerçekten yaşanmış olaylara ait görüntüler de “yapay zeka” sanılarak şüpheyle yaklaşılıyor. Bu kez gerçekten yaşanmış bir olayın görüntüleri, yapay zeka şüphesiyle yeniden mercek altında.
Sosyal medyada yayılan bir paylaşımda, bir videonun fırtına sebebiyle camları kırılan feribotu gösterdiği iddia edildi. Videoda, dalgaların feribotun camını kırarak içeri girdiği ve insanların kaçıştığı görülüyor.
Kullanıcılar yorumlarda bu videonun “yapay zeka ile üretildiğini” öne sürmüş. Fakat tersine görsel arama yapıldığında, bu videonun aslında gerçekten yaşanmış bir olayı gösterdiği görülüyor.
Aramalar sonucu, Guardian’ın YouTube kanalında “Almanya'yı vuran Ylenia Fırtınası'nda dev dalgalar feribot camını parçaladı” başlığı ile paylaştığı videoya ulaşılıyor. Guardian’ın paylaştığı video, iddia paylaşımına yer alan videonun birkaç saniye uzun versiyonu. Konuya ilişkin birçok internet haberine ulaşmak da mümkün.
Haberlerde, 17 Şubat 2022 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentinde görülen Ylenia Fırtınası sebebiyle “ Tollerort” isimli yolcu feribotuna dalgaların çarptığı belirtilmiş. Sert dalgalar sonucu ön camlar darbe alarak kırılırken feribotun içine hızlıca su dolmuş. Feribot kısa sürede limana yanaştırılarak tahliye edilmiş ve can kaybı yaşanmamış.
Sonuç olarak;
Videonun dalga sebebiyle kırılan bir feribotu gösterdiği iddiası doğru.