İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından yapılan 17 Şubat 2024 tarihinde yapılan paylaşımda Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey’in; ‘’Türkiye’deki altın madenleri için 100 milyon dolar yatırdık.’’ ‘’Kısa süre içinde 85 ton altın çıkardık ve 4 milyar dolar kazandık.’’ ‘’Türkiye’nin yüksek enflasyon ortamında tüm işçiliği TL cinsinden yapıyoruz.’’ ‘’Altın bize siyanür Türklere kalıyor. Çok tatlı iş.’’ ‘’Türklerin yaptığı en iyi iş, hafriyat ve taş taşımak.’’ açıklamalarında bulunduğu iddia edildi.

İddia KISMEN YANLIŞ
→ Alamos Gold şirketinin Türkiye’ye toplamda 100 milyon $ yatırım yaptığı ve tüm ücretlerin Türk Lirası üzerinden ödendiği doğru. 
→ Fizibilite raporları sonucunda maden sahasında bulunan altın miktarı 3 milyon ons (yaklaşık 93 ton) ancak altının 15 yılda çıkarılması planlanmış.
→ Şirketin 4 Milyar $ kazandığına dair veya siyanürle ilgili herhangi bir açıklama yer almıyor. 
→ CEO McCluskey, Türkiye’nin hafriyat ve kazı alanında dünyada en başarılı ülkelerden biri olduğunu söylemiş ancak açıklamaları çarpıtılmış.
İddialar 2018 Yılındaki Televizyon Yayınından
13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasından kaynaklanan maden kazası sonrasında Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı kaynaklı maden şirketlerinin açıklamaları tekrar gündeme geldi. Sahada 9 işçinin göçük altında kaldığı ve arama çalışmalarının devam ettiği, ayrıca TBMM’de konuyla ilgili araştırma komisyonunun kurulduğu biliniyor. 
Erzincan’daki Çöpler Altın Madeni’nin operasyonu ABD’li SSR Mining bünyesindeki Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yürütülüyor. İddiaya konu olan Alamos Gold ise Kanada merkezli ve Çanakkale’de madencilik faaliyetleri yürüten başka bir firma. Alamos Gold’un Kaz Dağları çevresindeki faaliyetleri önceki yıllarda gündeme gelmişti. 
Arama motorları üzerinden ‘’Alamos Gold’’ ve ‘’John McCluskey’’ anahtar kelimeleri ile araştırıldığında BNN Bloomberg adlı Kanada merkezli finans içerikli yayın yapan televizyon kanalının sitesine ulaşılıyor. Site içerisinde aynı anahtar kelimeler araştırıldığında ise 13 Ağustos 2018 tarihli ‘’Alamos Gold confident in Turkish mine plans amid U.S. threat’’ adlı video içerik sonucuna ulaşılıyor. Video oynatıldığında, sosyal medyada yayılmış olan video kesitlerin bu haber içeriğinden olduğu anlaşılıyor. 
Yayının başlangıcında, o dönem Türkiye ile ABD arasında gelişen Rahip Brunson krizinden dolayı Türkiye’de 3 maden yatırımı olan Alamos Gold’un nasıl etkileneceği tartışılmış. Yayına katılan Alamos Gold CEO’su McCluskey, iddiada da bahsedildiği gibi son 9 yılda Türkiye’ye 100 milyon $ yatırım yaptıklarından bahsetmiş. 
McCluskey, altın madenleri için yapılan ‘mütevazi’ keşif yatırımlarının başarılı olduğunu ve 3 milyon ons (yaklaşık 93 ton) değerinde altın bulduklarını açıklamış. McCluskey, maden için gerekli izinlerin henüz alındığını ve 2020 yılında üretime başlanmasının beklendiğini ve tahminen 15 yıl üretim yapılacağını belirtmiş. İddiada ise 85 ton altın çıkarıldığı ve 4 milyar $ kazanıldığı çarpıtılarak paylaşılmış. McCluskey’in iddianın aksine 4 milyar $ kazandığı ile ilgili bir açıklaması bulunmuyor, bulunan 3 milyon ons altının o tarihteki değeri ise yaklaşık 3,6 milyar $.
Videonun 2. dakikasında McCluskey, Türkiye’deki döviz fiyatlarının değişimi nedeniyle şirketin maliyetlerinin düştüğü, ancak yüksek enflasyonun zaman içerisinde şirketin gerçek karını geri alacağını aktarmış. Bu durumda döviz kurunun hareketli olmasındansa istikrarlı olmasını tercih ettiklerini söylemiş. McCluskey, Türkiye’deki madenlerde yabancı istihdam yapılmayacağını ve Türkiye’nin kazı ve hafriyat uzmanlığı konusunda dünyada en iyilerin arasında olduğunu, Türkiye’nin bu konuda kendi ekipmanlarının olduğunu ve bu ekipmanların Türkiye’de üretilebildiğinden bahsetmiş. 
Videonun devamında Türkiye’nin ekonomik büyüklüğünden ve potansiyelinden bahsedilmiş. Bu nedenle ABD’nin orta ve uzun vadede Türkiye’yi müttefiki olarak görmek isteyeceğini, Rusya’nın veya Çin’in ‘’yörüngesinde’’ olmasındansa ‘’Batı yörüngesinde’’ olmasını tercih edeceği söylenmiş. Videonun son bölümünde ise Alamos Gold’un piyasa değeri ile ilgili görüşler ve şirketin yakın gelecekteki stratejisi tartışılmış. 
McCluskey’in Katıldığı Diğer Yayınlar
İddiada yer alan açıklamalar ve McCluskey’in dolaşımda olan yayın videoları 13 Ağustos 2018 tarihli ‘’Alamos Gold confident in Turkish mine plans amid U.S. threat’’ BNN Bloomberg yayınından alınmış. Aynı kanalın sitesinde ‘’McCluskey’’ ve ‘’Alamos Gold’’ anahtar kelimeleriyle arama yapıldığında McCluskey’in katıldığı diğer yayınlara da rastlanıyor. Diğer yayınlara bakıldığında da McCluskey’in siyanürün Türkiye’ye kaldığı şeklinde bir açıklaması bulunmuyor. 
BNN Bloomberg kanalının 1 Kasım 2019 tarihli bir başka yayınında, Alamos Gold CEO’su McCluskey’in Türkiye’deki yatırımları ile ilgili açıklamaları yer alıyor. McCluskey açıklamalarında Türkiye’de açılması planlanan yeni madenlerin maliyetlerinin oldukça düşük olduğundan bahsetmiş. McCluskey’in iddialarına göre; Türkiye’den alınan izinlerle ilgili ortaya çıkan ‘’yalan haber kampanyası’’ sonucunda sivil toplum kuruluşlarının ve muhalefet partilerinin Kanada’daki madenlerin aksine Türkiye’de planlanan madenlerin çevreye zararlı olduğu iddialardan bahsetmiş ve bu iddiaların doğru olmadığını açıklamış. Protestoların sonucunda maden izinlerinin yeniden değerlendirildiğini ancak dönem hükümetinin izinleri iptal etmek gibi bir niyetinin olmadığını açıklamış. 
McCluskey, bir önceki yayındaki açıklamaların sivil toplum kuruluşları tarafından çarpıtıldığını, aslında Türkiye’nin çok iyi bir yatırım ülkesi olduğunu, madencilik ve altyapı konusunda yetenekli bir ülke olduğunu dile getirmiş. Bunun yanında televizyon röportajlarında ve açıklamalarında çok daha dikkatli olduğunu, açıklamalarının olduğundan farklı bir noktaya çekilmesinin çok kolay olduğunu aktarmış. 
McCluskey, Türkiye’deki maden sahalarında ağaçların birçoğunun 2018 yılında Orman Bakanlığı tarafından kesildiğini, 2019 yılında ise ağaçların küçük bir kısmının hazırlık amaçlı kesildiğini belirtmiş. Protestoların başladığı sırada ağaç kesim işlemlerinin tamamlandığı, toprak kazma işlemlerinin başladığı aktarılmış. Doğal kaynakların üretimi ve ormanların nasıl işlendiği konusunda Kanada dahil bütün dünyada haklı endişelerin olduğunu, Türkiye’de de bu endişelerin oldukça haklı olduğunu açıklamış. 

Sonuç olarak;

Paylaşımdaki açıklamaların Alamos Gold CEO'su John McCluskey tarafından yapıldığı iddiası kısmen yanlış.