İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 13 Ocak 2025 tarihinde paylaşılan videoda ABD’nin Los Angeles kentinde çıkan yangında yanmayan tek evin Müslüman olan John Cena’ya ait olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Video yanmayan ev profesyonel güreşçi John Cena’ya ait değil, Hawaii’de bulunan ev Trip ve Dora Millikin çiftine ait.
Videoda John Cena’nın ringde elinde Kuran tuttuğunu gösteren görsel yapay zeka araçlarıyla üretilmiş.
İran asıllı Müslüman bir kadınla evli olan John Cena’nın Müslüman olduğuna dair güvenilir kaynaklardan bir duyuru bulunamıyor.
Yanmayan Ev Los Angeles’ta Değil
ABD’nin Los Angeles kentinde Ocak ayının başında çıkan yangınlar en az 27 kişinin ölümüne, 12 binden fazla yapının küle dönmesine binlerce hektarlık alanın hasara uğramasına neden oldu. Eaton ve Palisades bölgelerinde söndürme çalışmaları devam ederken; şiddetli rüzgarlar, kuru hava şartları ve yağmur yağmaması şehirdeki afetin alarm seviyesini teyakkuzda tutuyor. 
ABD’de gündemin üst sıralarında yerini koruyan Los Angeles yangınları, Türkiye’de de yansımalarını buluyor. Sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından yangınları gösterdiği iddia edilen paylaşımlar yapılıyor. Yangınla ilgili gelişmeleri gösterdiği iddia edilen fotoğraf ve videolar da geniş kitlelere ulaşıyor. Farklı bölgelerde meydana gelmiş olayları gösteren eski tarihli videolar, yapay zeka araçlarıyla üretilmiş görseller kullanılarak Los Angeles yangınını gösterdiği iddia edilen paylaşımlar bağlamından koparılabiliyor, sosyal medya kullanıcılarını yanlış yönlendirebiliyor.
13 Ocak’ta X platformunda dolaşıma sokulan bir video da bu paylaşımlara bir örnek. Yangından etkilenmeyen bir ev görseli ile elinde Kuran tutan Amerikalı profesyonel güreşçi John Cena görseli ile birlikte dolaşıma giren bir videoda, Cena’nın Müslüman olduğu için evinin yanmadığı iddia edilmiş. Videoda görülen müstakil ev görüntülerinden kesit alınarak tersine görsel arama ile araştırıldığında, evin Los Angeles’ta değil, ABD’nin Hawaii eyaletinde yer aldığı ortaya çıkıyor. Bahsi geçen ev görseli, önceki dönemde farklı iddialara argüman oluşturmak amacı ile paylaşılmış ve doğruluk kontrolü Doğruluk Payı tarafından yapılmıştı. 
Hawaii’de bulunan eve ait detaylara bakıldığında; evin sahibinin John Cena değil, yatırımcı Trip Millikin ve ressam Dora Millikin çiftine ait olduğu anlaşılıyor. Evi 2021 yılında satın alan çift, bina ve çevre düzenlemesi yaparak binayı yangından etkilenmeyen malzemelerle yenilemiş. 
John Cena Görseli Yapay Zeka Araçlarıyla Üretilmiş
İddiada paylaşılan video içinde, ringde ayakta duran John Cena’nın Kuran tuttuğu görülüyor. Videoda John Cena’nın evinin yanmaması, bu görselle argüman oluşturarak Müslüman olması bağlamına oturtulmuş. John Cena’nın hayatı araştırıldığında, magazin sayfalarında 2020’de İran asıllı Müslüman Shay Shariatzadeh ile evlendiğine ulaşılıyor. Ancak Cena’nın Müslüman olduğuyla ilgili bir açıklamasına veya güvenilir bir kaynağa ulaşılamıyor. 
Videoda eline Kuran tutan Cena görseli tersine görsel arama ile araştırıldığında görselin kaynağına ulaşılamasa da görüntü kalitesi daha yüksek görseller ve benzerleri bulunuyor. Yüksek çözünürlüklü görseller incelendiğinde ise bazı anormal detaylar dikkat çekiyor.

Görselde ringin köşe detaylarına bakıldığında, WWE (World Wrestling Entertainment) ring köşesiyle uyuşmazlık gösterdiği görülüyor. Bunun yanında Cena’nın sol el serçe parmağının şekli belirsiz bir şekilde sona eriyor. Ayrıca görselde yer alan Kuran kapağına dikkatli bakıldığında, yazının anlamsız olduğu görülüyor.
Görsel aramalarda John Cena’nın ringde Kuran tuttuğu benzer görseller bulunuyor. Bu görsellerin de benzer şekilde yapay zeka araçlarıyla üretildiğini anlamak mümkün.

Örneğin bu görselde John Cena’nın sol elinde normalden farklı olarak 4 parmak bulunuyor. Aynı şekilde ring iplerinde de tutarsızlıklar görülebilir. TikTok ve Facebook’ta da dolaşıma giren bu görseller, X’te dolaşıma giren iddia ile aynı bağlamda paylaşılmış. 

Sonuç olarak;

Videonun Los Angeles yangınında John Cena'nın yanmayan evini gösterdiği iddiası yanlış.