Bir Instagram hesabı tarafından 10 Ekim 2024’te yapılan paylaşımda Karahantepe’de 12 bin yıllık insan heykeli bulunduğu iddia edildi.
Gönderi 14 bine yakın beğeni almış.
İddia DOĞRU
Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında gerçekleştirilen kazılarda Karahantepe'de dönemin gerçekçi insan heykellerinden biri keşfedilmiş.
Videoda yer alan görsel bu heykeli gösteriyor.
Göbeklitepe’den Bile Daha Eski Olabileceği Düşünülen Bir Arkeolojik Alan: Karahantepe
Göbeklitepe ve Karahantepe gibi arkeolojik bölgeler, insanlık tarihinin bilinen en eski tapınakları olarak tarım devriminden önce toplulukların bir araya gelerek anıtsal yapılar inşa ettiğini göstermesi bakımından büyük bir öneme sahip. Bu alanlar, yerleşik hayata geçişten önce dini inançlar ve sosyal organizasyonların gelişmiş olduğunu kanıtladıklarından tarihsel kronolojinin yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor. Bu sayede ayrıca, avcı-toplayıcı toplumların sanılandan çok daha karmaşık bir sosyal yapıya sahip olduğu görülüyor. Özellikle Göbeklitepe'nin teknik ve mimari açıdan ileri seviyede olması ve dönemin tarımsal topluluklarının böyle bir yapıyı inşa edemeyeceği düşüncesi bu arkeolojik alanları komplo teorilerinin ve yanlış bilgilerin kaynağı haline getirdi. Bu nedenle bölgeye dair sosyal medyada paylaşılan pek çok bilgiye şüphe ile yaklaşmakta fayda var.
İlgili gönderide yer alan video da ilk bakışta videonun çekim tarzı nedeniyle şüphe uyandırsa da gerçekten videoda iddia edildiği gibi Karahantepe’de 2023 yılında tarihin en gerçekçi insan heykellerinden biri bulunmuş.
Karahantepe’de bulunun insan heykeli
Karahantepe, Şanlıurfa’nın doğusunda yer alan ve Göbeklitepe’den bile daha eski olabileceği düşünülen önemli bir arkeolojik alan. Bölge, Nevali Çori ve Göbeklitepe gibi Neolitik yerleşimlerle benzer özellikler taşıyor. Karahantepe'de bugüne kadar 250’ye yakın “T” şeklinde dikilitaş gün ışığına çıkarılmış. İstanbul Üniversitesi’nin yürüttüğü kazılar, bölgenin dünyanın bilinen tarihini değiştirme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Taş Tepeler adı verilen bölge, Anadolu ve Yukarı Mezopotamya’daki en eski yerleşik toplulukların izlerini taşımakla birlikte geniş bir arkeolojik alanı kapsayan anıtsal yapılarıyla insanlık tarihine dair önemli bir dönem hakkında bilgi sağlıyor. Bu bölgede gerçekleştirilen ve Taş Tepeler projesi adı verilen çalışmalar kapsamında 2023 yılında gerçekleştirilen kazılarda Karahantepe'de dönemin gerçekçi insan heykellerinden biri keşfedilmiş. Bu heykel 2,3 metre yüksekliğiyle tarih öncesi sanatın önemli örneklerinden biri olarak değerlendirilmiş. Taş Tepeler kazılarında sadece insan heykelleriyle değil, aynı zamanda hayvan heykelleriyle de zengin bulgular sunulmuş. Özellikle Göbeklitepe’de bulunan, kireçtaşından yapılmış ve yüzeyinde renkli pigment kalıntıları taşıyan gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli, dönemin ilk boyalı heykelleri arasında yer alıyor.
Sonuç olarak;
Karahantepe’de 12 bin yıllık insan heykelinin bulunduğu iddiası doğru.