İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 28 Ekim 2024 tarihinde paylaşılan bir gönderide, İsmet İnönü’nün İsrail’i devlet olarak tanıması nedeniyle İsrail’in kuruluş günü olan 24 Nisan tarihinin bayram ilan edildiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
24 Nisan günü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle tatil ilan edilmiş.
İsrail’in kuruluş tarihi 24 Nisan 1948 değil, 14 Mayıs 1948.
Türkiye, İsrail’i 24 Mart 1949’da tanıma kararı almış.
İsrail 14 Mayıs 1948’de Kurulmuş
Kurtuluş Savaşı’nın önemli komutanlarından ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü hakkında sosyal medya başta olmak üzere uzun süredir asılsız veya kaynağı belirsiz iddialar dolaşıyor. İnönü’nün asker kaçağı olduğu veya çürük raporu aldığı, Lozan antlaşmasında 12 adayı Yunanistan’a bıraktığı; Yahudi, Ermeni veya Mason olduğuna yönelik iddialar en çok karşılaşılan İsmet İnönü mitlerinden. 
Uzun süredir sosyal medyada farklı hesaplar tarafından paylaşılan bir diğer mit ise İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığı döneminde 24 Nisan 1948 tarihinde İsrail’in tanınması nedeniyle resmi tatil ve bayram ilan ettiği iddiaları. 

24 Nisan 1972 tarihli bir takvim yaprağında yer alan “İsrail devletinin kuruluşu (1948)” ve “Bugün okullar tatildir.” duyurularından yola çıkarak 24 Nisan tarihinin İsrail’in kuruluşu nedeniyle tatil ve bayram ilan edildiği iddia edilmiş. 
İsrail’in kuruluşu ile ilgili açık kaynaklar tarandığında; İsrail Başbakanlığı’nın sitesinden yayımladığı “The Declaration Scroll” (Kuruluş Beyannamesi Parşömeni) belgesine ulaşılıyor. Belgeye göre İsrail 24 Nisan 1948’de değil, Birleşik Krallık güçlerinin 14 Mayıs 1948’de bölgeden ayrılmasının ardından David Ben-Gurion tarafından kuruluşunu ilan etmiş.

24 Nisan’da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nedeniyle Okullar Tatil İlan Edilmiş
İsrail’in 14 Mayıs 1948 tarihinde kurulmuş olduğu bilgisinden hareketle, 24 Nisan 1972 tarihinde okulların tatil ilan edilmesinin başka bir sebebinin olduğu anlaşılıyor. Okul tatil ilanlarının nedenlerini bulmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın tebliğler dergilerine bakılabilir. MEB’in 1972 tarihli tebliğ dergisi incelendiğinde; derginin “Çalışma ve Tatil Günleri” başlıklı 7. bölümünün (sayfa 184) [ç] maddesinde “Ulusal Egemenlik Bayramı (22 Nisan öğleden sonra başlamak üzere 23-24 Nisan günleri)” ibaresinin yer aldığı görülüyor. Açık kaynak taramalarında 24 Nisan tarihinin bayram ilan edilmesiyle ilgili 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dışında başka bir resmi duyuruya da rastlanmıyor.

Türkiye’nin İsrail’i bir devlet olarak tanıma tarihine bakıldığında, 1 Nisan 1949 tarihli Resmi Gazete’ye ulaşılıyor. 8942 sayılı Karar’a göre İsrail’in tanınması Bakanlar Kurulu tarafından 24 Mart 1949’da kararlaştırılmış. Dolayısıyla 24 Nisan tarihinin İsrail’in kuruluşuyla veya Türkiye’nin İsrail’i tanımasıyla bir ilgisi bulunmuyor. 

Sonuç olarak;

İnönü döneminde 24 Nisan tarihinin İsrail'in kuruluş günü nedeniyle bayram ilan edildiği iddiası yanlış.