İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 4 Mart 2024 tarihinde paylaşılan fotoğrafta Türkiye’deki bir okulun sınıfında öğrencilerin Atatürk’ün bulunduğu bir fotoğrafa hakaret ettiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Fotoğraf görsel manipülasyon araçları kullanılarak değiştirilmiş.
→ Türkiye’de olduğu iddia edilen okulun duvarında olması gereken İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe yer almıyor. 
→ Fotoğrafın orijinali İran’da 2022 sonbaharında Mahsa Amini’nin öldürülmesini protesto eden lise öğrencilerini gösteriyor.
Sosyal medyada toplumun önemli kişilerine yönelik iddialar zaman zaman gündeme geliyor. Atatürk ile ilgili yapılan paylaşımlar, sosyal medyada gündeme geldiği vakit ilgi gören konulardan biri. Atatürk ile ilgili eğitim, yabancı basındaki yeri, çeşitli tarihi belgeler gibi 50’den fazla paylaşımın doğruluk kontrolü daha önceki dönemde Doğruluk Payı tarafından da araştırılmıştı. 
Fotoğraf Görsel Manipülasyon Araçlarıyla Değiştirilmiş
Paylaşımda yer alan görselde yer alan Atatürk fotoğrafı incelendiğinde, fotoğrafın çerçevesinin bulanık olduğu görülüyor. Bunun yanında iddia görselinde, sınıf demirbaş listelerinde yer alan Atatürk fotoğrafının yanlarında bulunması gereken İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi metinlerinin olmaması da görselin orijinalliği ile ilgili soru işaretleri uyandırıyor.
Fotoğraf arama motorları üzerinden tersine görsel arama yöntemi ile araştırıldığında fotoğrafın kaynağının 2022 yılının sonbaharında İran’da başlayan Mahsa Amini protestolarından olduğu anlaşılıyor. İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından lise öğrencilerinin protestosunu gösteren fotoğraf 3 Ekim 2022’de dolaşıma girmiş. Fotoğrafın orijinaline X ve Reddit platformlarından ulaşılabilir. Orijinal fotoğrafta İran İslam Devrimi’nin siyasi ve ruhani lideri Ruhullah Humeyni ve Humeyni’den sonra Yüce Rehberlik Makamı’na gelen Ali Hamanei bulunuyor.

Orijinal fotoğraf

Mahsa Amini Protestoları
14 Eylül 2022’de İran’da kadın kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin fiziksel şiddet uygulanarak öldürülmesi ülke genelinde büyük tepkiye yol açmıştı. Polisin fiziksel şiddet iddialarını reddetmesi üzerine başlayan protestolar İran’ın birçok şehrine yayıldı. Protestolar sonucunda az 50 İran vatandaşının ölmesi İran’da ve uluslararası basında da geniş yankı bulmuştu. 

Sonuç olarak;

Görselin Atatürk'e hakaret eden öğrencileri gösterdiği iddiası yanlış.