Bir Twitter kullanıcısı tarafından 20 Ocak 2021 tarihinde paylaşılan görselde Suriyeli bir ailenin yer aldığı iddia edildi. Paylaşım, 4 binden fazla kişi tarafından beğenilirken binden fazla da etkileşim almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Suriyeli bir aile, bunlar savaştan kaçıp ülkemize sevişmek için gelmişler. Suriye’de Esat’da bunları çağırdı ama gitmezler ekmek elden, su gölden misali keyifleri yerinde niye gitsinler ki.

Twitter’da sıkça yer bulan bu fotoğraf, paylaşıldığı andan itibaren çeşitli hesaplar tarafından Suriyeli aile olarak gösterildi.
Fotoğraftaki Aile Suriyeli Değil
Paylaşımdaki fotoğrafa dair detaylı internet araştırması yapıldığında aile hakkında yapılmış haberler karşımıza çıkıyor. Haberin ilk yayıldığı tarih 17 Haziran 2013. O yıl Anadolu Ajansı muhabirine konuşan aile, Filistin’in Gazze şehrinde yaşıyordu. 7 yılda 11 çocuk dünyaya getirmiş olan 21 yaşındaki genç anne Nimet El- Bataş, erken doğum sebebiyle çocuklarının sağlık durumunun kötü olduğunu, her birinin özel bakıma ihtiyacı olduğunu anlatmış. Sadece bir kutu sütün 13 dolara satıldığını ve eşinin ayda 200 dolar maaş aldığını belirterek yardım talebinde bulunmuş.

Bu haberin ardından 8 Kasım 2013 tarihinde ailenin bu durumuna yardım etmek amaçlı Yardımeli Derneği'nin Gazze ofisi aileyi "Kardeş Aile Projesi" kapsamına aldı. Yardımeli Derneği, İçişleri Bakanlığı’nın sitesinde “Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği” olarak kayıtlı.

Derneğin sitesinde ailenin gerekli olan her türlü ihtiyacını karşıladığı belirtiliyor. Twitter paylaşımında yer alan fotoğraf da bu derneğin “11 Çocuklu Gazzeli Aileyi Sevindiren Yardım” haberinden alınmış.

Ayrıca Twitter paylaşımının ardından 22 Ocak’ta ekşisözlük de ailenin Suriyeli olduğunu ifade eden bir başlık açarken daha sonra ailenin Filistinli olduğunu belirten bir düzeltmede bulunmuş.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan fotoğrafta Suriyeli bir ailenin yer aldığı iddia edildi. Fotoğrafta yer alan kalabalık aile Suriyeli değil, Filistin Gazzeli. 7 yılda 11 çocuk dünyaya getirmiş olan 21 yaşındaki anne Nimet El- Bataş’ın yardım çağrısında bulunduğuna dair haberler 2013’te çıkmış. Aynı sene Yardımeli Derneği yardım çağrısına cevap verdi ve derneğin sitesinde yer alan fotoğraf, Twitter paylaşımında yer alan fotoğraf ile aynı.

Sonuç olarak;

Fotoğraftaki ailenin Suriyeli olduğu iddiası