İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 15 Aralık 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda fotoğrafın Yemen’deki Husilerin İsrail’e gitmekte olan Maersk firmasına ait bir gemiye yaptığı saldırı sonrasını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Fotoğraf 2018 yılında Maersk şirketine ait bir gemide çıkan yangını gösteriyor.→ Kaza raporunda yangının çıkış nedeni tam olarak belirlenmese de saldırı ihtimaller arasında değil.→ Husiler 14 Aralık’ta Maersk’e ait bir gemiye drone saldırısı düzenlediklerini duyurmuşlardı. Maersk yetkilileri bu saldırının herhangi bir zayiata yol açmadığı ifade etti.
Fotoğraf 2018 Yılında Maersk Gemisinde Çıkan Yangını Gösteriyor
Yemen’deki iç savaşın taraflarından biri olan ve İran tarafından desteklenen Husiler bir süredir Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırılar gerçekleştiriyordu. Husiler İsrail’in Gazze işgalini başlatmasıyla birlikte Hamas’a destek olduklarını belirtmiş ve İsrail’e giden her gemiyi hedef alacaklarını deklare etmişlerdi. Bu süre zarfında Husiler çeşitli zamanlarda gemileri hedef aldı. Bunun üzerine lojistik firmalarına ait gemiler Kızıldeniz rotasını değiştirdiler. 
Yakın zamanda çıkan haberlerden birisi de Husilerin Danimarkalı lojistik firması Maersk’e ait bir gemiyi hedef aldıkları yönündeydi. 14 Aralık 2023’te Husiler Maersk’e ait bir gemiyi drone’lar ile vurduklarını iddia etti. Her ne kadar Husiler gemiyi vurduklarını söyleseler de buna dair bir kanıt sunmadılar. Maersk yetkilisi gemiye dönük bir saldırı girişiminin olduğunu fakat herhangi bir hasar almadıklarını belirtmiş. Dahası ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı da X platformundan yaptığı açıklamada saldırı girişimini doğrularken, herhangi bir yaralananın olmadığını ve gemide de herhangi bir hasar olmadığını ifade etmiş.  
Paylaşımdaki görsel geçmişe dönük aratıldığında, 2018 yılına ait olduğu görülebiliyor. Maersk’e ait bir gemide 6 Mart 2018 tarihinde Umman açıklarında Singapur’a giderken sebebi bilinmeyen bir nedenle yangın çıkmış ve 27 kişilik mürettebattan beş kişi hayatını kaybetmiş. Yangına dair görüntüleri internette bulmak mümkün. Görüntüler incelendiğinde paylaşımdaki görüntülerin aynısı olduğu görülebiliyor. Hazırlanan raporlar ise yangının kaynağının tam olarak tespit edilemediğini ama potansiyel olarak bir konteynerde sodyum dikloroizosiyanürat sızması nedeniyle çıkmış olabileceği belirtilmiş.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Yemen’deki Husilerin İsrail’e gitmekte olan Maersk firmasına ait bir gemiye yaptığı saldırı sonrasını gösterdiği iddiası yanlış.