Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 23 Eylül 2024’te yapılan bir paylaşımda yer alan görselin elinde İncil tutan Hitler’i gösterdiği iddia edildi

İddia YANLIŞ
Fotoğrafın orijinali Britannica’nın Adolf Hitler: Dictator, 1933–39 başlıklı makalesinde yer alan görsellerde bulunabiliyor.
Görsel, manipülasyon araçları kullanılarak değiştirilmiş.
Fotoğrafın Orijinaline Britannica’dan Ulaşmak Mümkün
Tarihi kişiliklerle ilgili yanlış bilgilerin sosyal medya platformlarında yayılma hızı her zaman çok daha yüksek oluyor. Bunun en önemli nedeni insanların ideolojik-politik görüşlerini bazı tarihi karakterler üzerinden doğrulamak veya desteklemek, karşıt görüşlerin ise ne kadar yanlış bir tarafta olduklarını göstermek. Gönderide yer alan Hitler görseli de bu minvalde değerlendirilebilir. Paylaşılan görsel ile Hitler’in yaptığı bütün kötülükleri ve dolayısıyla ideolojisini bir kutsal kitaba dayandırdığı ve bunun üzerinden eylemlerine meşruiyet kazandırdığı gösterilmeye çalışılmış. Elinde İncil tutan Hitler örneği üzerinden, benzer bir siyasetin günümüz siyasetçileri tarafından da yapıldığı belirtilmek istenmiş. 
Öncelikle fotoğrafa biraz dikkatli bakılınca Hitler’in İncil’i tuttuğu eli görselin diğer bölgelerine göre oldukça farklı görünüyor. Ayrıca kitabın üzerinde herkesin rahatça okuyabileceği şekilde “Holy Bible” yazması da dikkat çekici. Bu iki temel unsur, görselin gerçekliğinden şüphe duyulması için yeterli görünüyor. Fotoğraf, tersine görsel arama yöntemi ile Google Lens üzerinden aratıldığında 2015’te Oda Tv’te yayımlanan “70 Yıl Sonra Hitler Geri Döndü” başlıklı bir haberle karşılaşılıyor. Bu haberde paylaşılan görsel, iddiadaki ile oldukça benzer. Yalnızca Hitler’in elinde İncil yok:

Bu görselde, X paylaşımındaki gibi şüphe uyandıracak detayların yer almaması görselin orijinalinin bu fotoğraf olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Görsel aramasına dair araştırmaya devam edildiğinde Britannica’nın Adolf Hitler: Dictator, 1933–39 başlıklı içeriği ile karşılaşılıyor. Burada yer alan çeşitli Hitler fotoğraflarının içinde ise şu görsel yer alıyor:

Adolf Hitler addressing a rally, 1930s. (Adolf Hitler bir mitingde konuşuyor, 1930'lar.)

Görüldüğü gibi Britannica’da yer alan Hitler fotoğrafı yansıtma (mirror) ile çevrilmiş ve görsel manipülasyon araçları kullanılarak Hitler’in elinde İncil varmış gibi gösterilmiş.

Sonuç olarak;

Görselin elinde İncil tutan Adolf Hitler’i gösterdiği iddiası yanlış.