İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 27 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımda CNN’in aynı kişiyi hem Afganistan hem Ukrayna’da “ölmüş gibi” gösteren haber yayımladığı iddia edildi.

Aynı iddia ve fotoğraflar dünya genelinde hızla yayılıyor. 

CNN Aynı İnsan İki Kere Ölmüş Gibi Paylaşımlar Yaptı mı?

Söz konusu iddia, aynı adamın resmi ve CNN’in yaptığı iki ayrı paylaşımın ekran görüntüsüne yer verilerek paylaşılmış. İddiaya göre farklı tarihlerde CNN tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarında Amerikalı bir adam, önce Afganistan’da Taliban tarafından öldürülmüş; ardından da Ukrayna’da hayatını kaybetmiş gibi lanse edilmiş. Her iki paylaşım da, biri Afganistan'da öldürülen bir gazeteci olduğunu iddia eden 16 Ağustos 2021 tarihli, diğeri ise Ukrayna'da öldürülen bir aktivist olduğunu iddia eden 23 Şubat 2022 tarihli, "Bernie Gores" olarak tanımladıkları bir adamın aynı fotoğrafını gösteriyor. Bu ekran görüntülerini paylaşan sosyal medya gönderilerinin hem Türkiye’de hem dünya genelinde birçok örneğini görmek mümkün. 
CNN'in websitesinde iddialardaki “Bernie Gores” ismi aratıldığında da karşımıza hiçbir sonuç çıkmıyor. Bunun yanında, CNN'nin stratejik iletişim başkanı Matt Dornic, Reuters'e e-posta ile ulaşarak gönderilerin kurgu olduğunu söyledi. Dornic sosyal medya paylaşımları ve hikâyelerin düzmece olduğunu ve CNN’in bu iki haberi de hiçbir zaman yapmadığını belirtiyor. Ekran görüntülerinde gösterilen paylaşımlar ise CNN’in resmi hesaplarından değil sahte hesaplardan yapılmış. 

Ayrıca, ekran görüntülerindeki adamın fotoğrafı, 27 Şubat 2022'de hâlen videolar yayınlamakta olan Jordie Jordan adlı bir YouTuber’a ait. 

Benzer iddialar daha önce Full Fact, Snopes, Reuters ve PolitiFact gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından da yanlışlanmış. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda CNN’in aynı kişiyi hem Afganistan hem Ukrayna’da “ölmüş gibi” gösteren haber yayımladığı iddia edilmişti. Ancak CNN stratejik iletişim başkanı Matt Dornic, her iki haberi de daha önce yayımlamamış olduklarını belirten bir açıklamada bulundu. Ayrıca ekran görüntülerinde yer alan kişi de hâlen YouTube’da yayın yapmakta olan Jordie Jordan isimli bir kişi. 

Sonuç olarak;

CNN’in aynı kişiyi hem Afganistan hem Ukrayna’da “ölmüş gibi” gösteren haber yayımladığı iddiası yanlış.