Her yıl Interbrand tarafından yayınlanan ve dünyanın en değerli 100 markasının listelendiği En İyi Küresel Markalar (Best Global Brands) raporunun 2023 sonuçları açıklandı. 1988 yılında dünyanın ilk marka değerlendirmesini tasarlayan Interbrand’ın değerlendirme metodolojisi üç temel analize dayanıyor: Markalı ürün veya hizmetlerin finansal performansı, markanın satın alma kararlarındaki rolü, markanın rekabet gücü ve sadakati sağlama yeteneği, böylece gelecekte sürdürülebilir talep ve karlılığı sağlama. Listeye dahil olabilmek için bir markanın gerçekten küresel olması, coğrafi ve kültürel sınırları başarıyla aşmış olması, gelirinin en az %30’unun markanın ana bölgesi dışından gelmesi, markanın finansal performansına dair yeterli miktarda kamuya açık veri bulunması gibi kriterler yer alıyor.
Tüm bu analizlerin sonucunda oluşturulan En İyi Küresel Markalar raporuna göre listenin ilk on sırasında yer alan markalar:

1

Apple

Apple

En iyi küresel marka seçilen Apple, Amerika menşeli bir teknoloji devi olarak, ürün portföyündeki inovatif tasarımlarla tanınıyor. iPhone, iPad, Macintosh gibi ürünleriyle tüketicilere estetik tasarımlı ve kullanıcı dostu deneyimler sunan Apple aynı zamanda  yazılım alanında da fark yaratıyor. iOS işletim sistemi ve App Store ile geniş bir ekosistem oluşturan Apple, müşteri sadakati ve global etkisi yüksek bir marka. Steve Jobs liderliğinde 1976 yılında kurulan şirket, dünya genelinde mobil cihazlar bilgisayarlar ve yazılımlar alanında marka değerini sürekli artırıyor. Bir önceki yıla göre %4 büyüme gösteren şirketin marka değeri 2023 yılında 502 milyar dolara ulaştı.
Menşe Ülke: Amerika Birleşik Devletleri2023 Marka Değeri: 502,6 milyar dolar2022 Sırası: 1

2

Microsoft

Microsoft

Amerika menşeli bir marka olan Microsoft bilgisayar yazılımı ve hizmetleri konusunda dünya genelinde öncü bir rol üstleniyor. Bill Gates’in liderliğinde 1975 yılında kurulan şirket, yazılım ürünleriyle bireysel ve kurumsal kullanıcılara geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Windows işletim sistemi, Office 365 ve Azure bulut bilişim hizmetleri, Microsoft'un teknoloji sektöründeki öncülüğünü sağlayan temel ürünler olarak öne çıkıyor. 2023 yılında bir önceki yıla göre %14 büyüme gösteren Microsoft’un marka değeri 316 milyar dolar.
Menşe Ülke: Amerika Birleşik Devletleri2023 Marka Değeri: 316,6 milyar dolar2022 Sırası: 2

3

Amazon

Amazon

1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, küresel alanda öncü bir e-ticaret şirketi. Online alışveriş, bulut bilişim ve yayın hizmetleriyle dünya genelinde en bilinen markalardan biri olan Amazon, müşteri odaklı yaklaşımı ve geniş ürün yelpazesi ile ön plana çıkıyor. Amazon, Kindle, Amazon Prime ve Amazon Web Services gibi ürünleriyle tanınan şirketin marka değeri, geçen yıla göre %1 büyüme göstererek 276 milyar dolar oldu.
Menşe Ülke: Amerika Birleşik Devletleri2023 Marka Değeri: 276,9 milyar dolar2022 Sırası: 3

4

Google

Google

1998 yılında ABD’de Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulan Google,  internet dünyasında arama motoru, çevrimiçi reklamcılık ve diğer internet tabanlı hizmetleriyle tanınıyor. Dünya genelinde bilgiye erişimi kolaylaştıran bir unsur olması, markayı öne çıkaran en önemli özelliklerinden biri. Google, internet arama motoru olarak başladığı serüvenine, günümüzde dijital alanda birçok ürün ve hizmet sunarak devam ediyor. Android işletim sistemi, Gmail ve Youtube gibi ürünleriyle küresel alanda dijital dönüşümü şekillendiren şirket, yaygın bir kullanıcı kitlesine sahip. Geçtiğimiz yıla göre %3 büyüme gösteren Google’ın 2023 yılındaki marka değeri 260 milyar dolar.
Menşe Ülke: Amerika Birleşik Devletleri2023 Marka Değeri: 260,2 milyar dolar 2022 Sırası: 4

5

Samsung

Samsung

Güney Kore merkezli çok uluslu bir şirket olan Samsung, elektronik, finans, teknoloji ve inşaat gibi birçok sektörde faaliyet gösteriyor. 1938 yılında kurulan şirket elektronik ürünleri ile dünya genelinde geniş bir tüketici kitlesine sahip. Akıllı telefon, tablet, televizyon ve beyaz eşya ürünleri ile pazarda etkili bir konuma sahip şirket bu yıl %4 büyüme göstermiş. 2023 yılındaki marka değeri ise 91 milyar dolar.
Menşe Ülke: Güney Kore2023 Marka Değeri: 91,4 milyar dolar2022 Sırası: 5

6

Toyota

Toyota

1937 yılında Japonya’da kurulan Toyota, popüler modelleri ile otomotiv sektörünün en tanınan markalarından biri. Toyota’nın en popüler modelleri arasında Corolla, Camry ve Prius yer alıyor. Toyota sürdürülebilirlik ve teknolojik inovasyon alanlarındaki katkılarıyla da öne çıkıyor. Şirket, çevre dostu otomobilleri ve hibrit modelleriyle otomativ sektöründeki sürdürülebilirlik çalışmalarına önemli bir katkıda bulunuyor. Toyota’nın müşteri odaklı yaklaşımı ve küresel ölçekteki üretim tesisleri,  markanın dünya genelinde güçlü bir otomobil üreticisi olarak anılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıla oranla %8 büyüme sağlayan Toyota’nın marka değeri 2023 yılında 64 milyar dolar oldu.
Menşe Ülke: Japonya2023 Marka Değeri: 64,5 milyar dolar2022 Sırası: 6

7

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Almanya merkezli çok uluslu bir şirket olan Mercedes-Benz otomobillerin, vanların ve araçlarla ilgili hizmetlerin geliştirilmesi, üretimi ve satışı ile tanınıyor. 1926 yılında kurulan şirket otomobil sektöründe estetik tasarımları ve yüksek performanslı modelleri ile ön plana çıkıyor. Dünyanın en lüks otomobil üreticilerinden biri olan Mercedes-Benz’in ürün portföyünde akıllı ve elektrikli modeller de yer alıyor. Bir önceki yıla göre %9 büyüme sağlayan Mercedes’in 2023 yılında marka değeri 61 milyar dolar oldu. 
Menşe Ülke: Almanya2023 Marka Değeri: 61,4 milyar dolar2022 Sırası: 8 (Yerine geldiği: Coca Cola)

8

Coca Cola

Coca Cola

1886 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde eczacı John Stith Pemberton tarafından yaratılan ve formülü Asa Griggs Candler tarafından satın alınan Coca-Cola, günümüz Coca-Cola Company’nin temelini oluşturuyor. Coca-Cola benzersiz tarifi ile günümüzde dünyanın en ünlü içecek markalarından biri haline geldi. Sunduğu geniş ürün yelpazesi ile şirket, içecek sektöründeki liderliğini sürdürüyor. Geçen seneye oranla %1 büyüme sağlayan Coca-Cola’nın marka değeri 2023 yılında 58 milyar dolar oldu.
Menşe Ülke: Amerika Birleşik Devletleri2023 Marka Değeri: 58 milyar dolar2022 Sırası: 7 (Yerine gelen: Mercedes-Benz)

9

Nike

Nike

1971 yılında Phil Knight ve Bill Bowerman tarafından kurulan ve Amerika merkezli bir spor giyim ve ayakkabı markası olan Nike, sporcular ve spor tutkunları arasında popülerliğini koruyor. Yenilikçi tasarımları ve performans odaklı ürünleriyle bilinen marka, spor endüstrisinde lider konumda. “Just Do It” sloganını benimseyen Nike, başarıya odaklı ve motivasyon sağlayan bir imaja sahip.  2023 en iyi küresel markalar listesinde bir sıra yükselerek Disney markasının yerine gelen Nike, geçen seneye oranla %7’lik bir büyüme sağlamış. Şirketin marka değeri ise 53 milyar dolar oldu.
Menşe Ülke: Amerika Birleşik Devletleri2023 Marka Değeri: 53,7 milyar dolar2022 Sırası: 10 (Yerine geldiği: Disney)

10

BMW

BMW

1916 yılında Almanya’da kurulan BMW (Bayerische Motoren Werke) dünya genelinde bilinen bir lüks segment otomobil üreticisi. Spor otomobillerden SUV'lere kadar geniş bir ürün yelpazesi sunan marka, farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap ediyor. Yenilikçi teknolojileri ve yüksek performanslı motorları ile BMW; kalite, dayanıklılık ve lüksü birleştiren bir marka olarak tanınıyor. 2022 yılında listenin 13. sırasında yer alırken, %10’luk bir büyüme yakalayarak ilk ona giren BMW’nin 2023 yılındaki marka değeri 51 milyar dolar.
Menşe Ülke: Almanya2023 Marka Değeri: 51,1 milyar dolar2022 Sırası: 13 (Yerine geldiği: Nike)
Listedeki genel marka değerlerinin büyüme hızının, geçen yılın ardından azaldığı belirtilen rapora göre 2022 yılında 100 markanın toplam marka değerindeki artış %16 iken 2023 yılında bu artış %5,7 oldu. Interbrands listesindeki 100 markanın toplam marka değeri 3,1 trilyon dolardan 3,3 trilyon dolara çıktı.