Bir X hesabı tarafından 23 Ekim 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda meclise sunulan Yenidoğan Çetesi hakkında araştırma komisyonu kurulması önerisinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiği iddia edildi.
Yenidoğan Çetesi konusundaki meclis görüşmelerinin sonuçlarına dair yanlış anlaşılmalar sosyal medya platformlarında dolaşımda.
22 Ekim 2024 tarihli TBMM oturumunda Saadet Partisi’nin Yenidoğan Çetesi’ne dair sunduğu genel görüşme önerisi reddedildi.
Aynı oturumda bütün partilerin ortak imzasıyla meclis başkanlığına sunulan Yenidoğan Çetesi Araştırma Komisyonu kurulması önerisi ise kabul edildi.
Yenidoğan Çetesi ile İlgili Meclis Görüşmelerine Dair Yaşanan Kafa Karışıklığı
Yenidoğan Çetesi adı verilen bir örgütün sebep olduğu bebek ölümleri haberleri bir süredir Türkiye kamuoyunun gündeminde. Adı geçen çete, İstanbul'da özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde organize bir şekilde usulsüz kazanç elde eden ve bebek ölümlerine neden olan bir suç örgütü. Çete, CİMER'e yapılan isimsiz bir ihbarla tespit edilmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden haksız ödemeler alarak yenidoğan bebeklerin sağlık durumunu kötü gösterip uzun süre yoğun bakımda tutulmaları sağlanmış. Polis soruşturmasında örgütün sahte evrak, rüşvet ve dolandırıcılık gibi suçlara karıştığı ve en az 12 bebeğin ölümüne neden olduğu belirlenmişti.
Türkiye’nin gündemini derinden sarsan ve bu kadar kritik olan bir konu elbette meclis gündeminde de görüşüldü. Sosyal medyada dolaşımda olan bazı haberler ise ciddi kafa karışıklıklarına yol açtı. Bu paylaşımlara göre meclise sunulan ve Yenidoğan Çetesi’ni araştırmak için komisyon kurulmasını öneren teklif AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Oysa öte yandan mecliste konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulduğuna dair haberler de dolaşımdaydı.
Saadet Partisi’nin Genel Görüşme Açılması Önerisi Reddedildi
Sosyal medya paylaşımlarında birbirine karıştırılan öneriler, 22 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) oturumunda sırasıyla şöyle görüşüldü:
Öncelikle Saadet Partisi'nin yenidoğan skandalı ile ilgili TBMM Başkanlığı'na sunduğu genel görüşme önerisi AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi ve bu haber sosyal medya platformları ile haber sitelerinde yer buldu. Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul milletvekili Bülent Kaya tarafından sunulan öneri, yaşanan yenidoğan skandalı ve yaşabilenecek benzeri olayların önüne geçebilmek, denetim mekanizmalarını güçlendirmek ve sağlık kuruluşlarının uygulamalarını daha sıkı bir şekilde mercek altına alabilmek amacıyla TBMM başkanına genel görüşme önerisi olarak verilmiş ve diğer önerilerin önüne alınması teklif edilmiş. [1:55:54] Bu teklif için elektronik cihazda yapılan oylama sonunda önce karar yeter sayısı sağlanamadı. [2:25:56] Verilen 10 dakikalık aranın ardından yeniden yapılan oylamada karar yeter sayısı sağlanmasına rağmen öneri kabul edilmedi. [2:48:30]
Dolayısıyla Saadet Partisi’nin konuyla ilgili genel görüşme önerisinin reddedildiği haberleri doğru. Bu noktada genel görüşme kavramını açıklamakta da fayda var. TBMM İçtüzüğü’ne göre genel görüşme, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren bir konunun ele alınmasıdır. Siyasi parti grupları veya en az yirmi milletvekili önerge vererek genel görüşme talep edebilir. Genel Kurul, işaretle oylama yaparak görüşmenin açılıp açılmamasına karar verir.
Bütün Siyasi Partilerin Ortak İmzasıyla Araştırma Komisyonu Oluşturulması Önerisi Kabul Edildi
Saadet Partisi’nin genel görüşme önerisi reddedildikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) iktidarın sağlık politikasını tartışmak üzere bir genel görüşme teklif etmiş [2:49:39] ve bu teklif de reddedilmiş. [3:24:30] Ardından Araştırma Komisyonu oluşturulması önerisi, meclisteki bütün siyasi partilerin ortak imzası ile TBMM başkanlığına sunulmuş. [3:24:46] “Bazı özel sağlık kuruluşlarında yaşanan bebek ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması, özel sağlık kuruluşlarının yenidoğan, çocuk, engelli ve yaşlılarla ilgili uygulamalarının ve mevzuatın incelenip alınması gereken tedbirlerin incelenmesi” başlığıyla meclis başkanlığına sunulan öneri, [3:33:26] üç saate yakın süren tartışmaların ardından yapılan oylamada kabul edilmiş. [6:20:03]
Meclis Araştırma Komisyonu, TBMM tarafından belirli bir konuyu araştırmak amacıyla oluşturulan özel bir komisyondur. Komisyonun üye sayısı, çalışma süresi ve Ankara dışında çalışıp çalışamayacağı, Meclis Başkanı'nın teklifiyle Genel Kurul tarafından belirleniyor. Komisyon, çeşitli devlet kurumlarından ve kuruluşlardan bilgi alabiliyor, inceleme yapabiliyor ve uzman görüşlerine başvurabiliyor.
Araştırma Komisyonu için yapılan oylama
Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili alınan karar, TBMM Genel Kurulu’nun resmi X hesabı üzerinden de duyuruldu:
Sonuç olarak Yenidoğan Çetesi’nin araştırılması ile ilgili teklifin mecliste reddedildiği iddiası yanlışken Saadet Partisi’nin sunduğu genel görüşme teklifinin reddedildiği iddiası doğru.
Sonuç olarak;
Yenidoğan Çetesi hakkında araştırma komisyonu kurulması önerisinin mecliste AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiği iddiası yanlış.