Bir Twitter hesabı tarafından 29 Eylül 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan yerli Zulu kabilesinin zorunlu aşıya karşı yaptığı protestoyu gösterdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan yerli Zulu kabilesi bile, zorunlu aşılamaya isyan edip şehirde gösteri yapmışlar. Bu faşizmin erişmediği yer kalmadı neredeyse. Dağa, bayıra, ormana kadar...

Söz konusu iddia dünya çapında sosyal medya kullanıcıları tarafından sıklıkla paylaşılıyor. İddia ile ilgili AFP ve AP tarafından yapılan analizler de mevcut.
Video Kabilenin Zorunlu Aşı Karşıtı Protestosunu mu Gösteriyor?
12 Eylül'de Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Covid-19 "aşı pasaportlarını" uygulamaya koyma planlarını duyurmuştu. Ülke, Covid-19 salgınından en çok etkilenen Afrika ülkesiydi ve aşıya karşı halk arasında güvensizlik sürmeye devam ediyor. Barron’s tarafından Agence France Presse kaynak gösterilerek konu ile ilgili hazırlanan içeriğe göre Güney Afrika'da yedi milyondan fazla insan bugüne kadar tam olarak ve tüm yetişkinlerin dörtte birinden fazlası en az bir doz aşılandı. Ülke, 2022 Mart ayına kadar nüfusun yaklaşık üçte ikisine tekabül eden 40 milyon Güney Afrikalıyı aşılamayı hedefliyor. Yetkililer ise pandemi başlangıcından bu yana en az 84.877'si ölümle sonuçlanan 2,8 milyondan fazla koronavirüs vakası kaydetti. Buna karşın ülkede Güney Afrika hükümeti ya da Zulu kraliyet ailesi tarafından aşılar zorunlu tutulmadı.

Ancak söz konusu video, halk tarafından ya da Zulu kabilesi tarafından aşılara karşı yapılan bir protestoyu göstermiyor. Yerel kanal eNCA'nın muhabirlerinden Siphamandla Goge, 24 Eylül'de #heritageday2021 hashtag'i ile Twitter’da söz konusu videoyu paylaştı ve KwaZulu-Natal eyaletindeki KwaDukuza'da yapılan bir anma ve kutlama olduğunu yazdı.

Videodaki kutlama ve anma görüntülerinin sebebi 24 Eylül “Heritage Day” yani Miras Günü, Güney Afrika’da ülkenin köklerinin ve kültürlerinin kutlandığı bir resmi tatil. Bu gün, daha önce Zuluların efsanevi Kral Shaka'yı andığı Kral Shaka Günü olarak biliniyordu. Zulu kraliyet ailesinin bilgini ve Zululand Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Shalo Mbatha'ya göre, Kral Shaka, Zulu imparatorluğunu kurma, askeri teknikler ve stratejilerde yenilik yapma ve İngilizlerin bölgeyi kolonize etme girişimlerini püskürtmesiyle biliniyor.

Söz konusu kutlamaların olduğu bölgeye Google Maps’ten bakıldığında da videodaki kalabalığın göründüğü yerin (KwaDukuza, KwaZulu-Natal) tam karşısında Kral Shaka'ya ait bir anıt olduğu görülüyor.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan yerli Zulu kabilesinin zorunlu aşıya karşı yaptığı protestoyu gösterdiği iddia edilmişti. Ancak söz konusu video, KwaDukuza isimli, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal bölgesinde yer alan bir kasabada çekilmiş ve ülkede resmi tatil olan 24 Eylül Miras Günü amacıyla yapılan kutlama ve anmaları gösteriyor. Söz konusu gün, daha önce Zuluların efsanevi Kral Shaka'yı andığı Kral Shaka Günü olarak kutlanıyordu.

Sonuç olarak;

Videonun, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan yerli Zulu kabilesinin zorunlu aşıya karşı yaptığı protestoyu gösterdiği iddiası yanlıştır.