İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 30 Nisan 2025 tarihinde paylaşılan videonun, geleneksel Yörük Göçü ve Bahar Şenlikleri’nde Yörüklerin Kürtçe müzikler eşliğinde dans ettiğini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
26. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında “Yörük Göçü” yürüyüşünü gösteren videoya Kürtçe müzik montajlanmış.
Yörük Göçü yürüyüşünü gösteren farklı yayınlarda Kürtçe müzik duyulmuyor.
İlgili yerel ve ulusal haberlerde de Kürtçe müzik çalındığına dair bir bilgi yer almıyor.
Video Manipüle Edilmiş
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2024 Ekim ayında PKK lideri Abdullah Öcalan’a terörü bitirme çağrısıyla yeni bir çözüm süreci başladı. Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısına karşılık “Umut Hakkı” kullanımı ile terörün bitirilmesi hedeflenirken, devam eden süreçte İmralı’ya ziyaretlerde bulunan DEM Parti ile Cumhur İttifakı arasında birçok görüşme gerçekleşti. Son olarak 10 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İmralı’yı ziyaret eden DEM Partililerle görüşmesi süreçte önemli bir gelişme olarak değerlendirilirken, yeni çözüm sürecinin akıbetinin belirsizliği sürüyor. 

Bu konuda şu içeriği faydalı bulabilirsin

Umut Hakkı Nedir?
AK Parti, MHP ve DEM Parti’nin iletişiminde yeni çözüm süreci devam ederken, süreç Türkiye gündeminin önemli başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Yeni çözüm süreci sosyal medyada da sıkça tartışılırken, süreçle ilgili halkı yanlış yönlendirebilecek paylaşımlar da viral olabiliyor. 30 Nisan’da X platformunda paylaşılan bir video da bu içeriklerden biri.
Paylaşımda, bu yıl düzenlenen geleneksel Yörük Göçü ve Bahar Şenlikleri’nde Yörüklerin halk oyunlarını Kürtçe müzikler eşliğinde sergilediği iddia edilmiş. Düzenlenen etkinliğin konumunu bulmak için videoda yer alan detaylar araştırılabilir. Videonun ilk saniyelerinde görülebilen spor kulübü bayrağı incelendiğinde, KBS harfleri okunuyor. KBS anahtar kelimesi ile arama motorları tarandığında Kumluca Belediye Spor Kulübü bulunuyor. 

Videodan alınan ekran görüntüsü

Kumluca Belediye Spor Kulübü Logosu

Antalya’nın Kumluca ilçesinde düzenlendiği anlaşılan söz konusu şenlik araştırıldığında, görüntülerin 26. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında “Yörük Göçü” yürüyüşünden bir kesit olduğu ortaya çıkıyor. 
Antalya’nın yerel televizyon kanalı Kanal V’nin Youtube kanalından paylaştığı 1 saat 34 dakika uzunluğundaki festival yayını tarandığında, videonun 55. dakikasının 17. saniyesinden itibaren; iddia videosunda paylaşılan, yöresel kıyafetlerle dans eden kişinin yer aldığı farklı görüntüler bulunuyor. Bu görüntülerde iddia videosunda olduğu gibi Kürtçe müzikler çalmıyor. Bunun yanında, yayının başka bir bölümünde de Kürtçe müziğe rastlanmıyor.
Paste Embed Code for AMP
Kumluca Belediyesi’nin festival ile ilgili Instagram hesabından paylaştığı videolarda da Kürtçe müzik duyulamıyor. Söz konusu festivalin haberleştiren bir diğer yayıncı Kanal 7’nin video haberinde de Kürtçe müzik yer almazken, haber içeriğinde de Kürtçe müzik çalındığına dair bir bilgi yer almıyor. Benzer şekilde Son Gelişme adlı Youtube kanalında da festivalin haberine ulaşılırken Kürtçe müzikle ilgili bir bilgiye rastlanmıyor.

Sonuç olarak;

Videonun Yörük Şenliğinde Kürtçe müzikler eşliğinde dans edildiğini gösterdiği iddiası yanlış.