İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 29 Aralık 2024 tarihinde paylaşılan videoda,  Bangladeş’te bir öğrencinin "şeriat hukuku" yerine "demokrasi" hakkında konuştuğu gerekçesiyle linç edildiğini gösterdiği iddia edildi. 

İddia YANLIŞ 
Video 25 Kasım 2024 tarihinde Bangladeş'in Dakka kentinde bulunan Dr. Mahbubur Rahman Mollah College (DMRC) öğrencileri diğer 2 kolejdeki öğrenciler arasında yaşanan çatışmaları gösteriyor.
Olayların çıkış nedeni ise bir DMRC öğrencisinin tıbbi tedavi gördükten sonra hayatını kaybetmesi. DMRC öğrencilerin tıbbi ihmal ve örtbas nedeniyle protesto ve diğer kolejlere saldırı düzenlemişler. Video da bu saldırılara karşı düzenlenen saldırıyı gösteriyor.
Video Öğrenciler Arasında Yaşanan Çatışmaları Gösteriyor 
2024 yılı, Bangladeş’te toplumsal hareketliliğin zirve yaptığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. Ocak ayında, Bangladeş Avami Birliği’nin diğer büyük parti Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin boykot ettiği seçimleri kazanmasıyla, Şeyh Hasina Vecid üst üste dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Ancak temmuz ve ağustos aylarında, hükümete karşı düzenlenen geniş çaplı protestoların şiddetle bastırılması, ülkede siyasi ve toplumsal krizi derinleştirdi. Bu olaylar sonunda Başbakan Hasina istifa etmek zorunda kaldı ve ülkeyi terk etti. Ağustos 2024’ten bu yana, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus liderliğinde kurulan geçici hükümet ülkeyi yönetiyor. Ancak toplumsal hareketlilik ve siyasi gerilim, halen tam anlamıyla sona ermiş değil. Paylaşımdaki iddia da bu hareketli dönemde Bangladeş’te meydana gelen siyasi bir linç olayını gösterdiği iddiasıyla sosyal medyada yayılmaya başladı. Paylaşımın yabancı dilde yayılan versiyonlarında ise görüntülerin dini gruplar arasındaki çatışmaları gösterdiği iddiası da öne çıkıyor. 
Dolaşıma sokulan video dikkatlice incelendiğinde, 00.55 saniyesinde bir tabelada “Dr. Mahbubur Rahman Mollah College” yazılı olduğu fark ediliyor. Bu önemli ipucundan hareketle, yapılan kısa bir internet araştırması sonucunda, söz konusu kolejin Bangladeş’te yer aldığı ve ülkede yaşanan öğrenci çatışmalarıyla bağlantılı haberlere ulaşılıyor.

Yapılan daha geniş kapsamlı bir internet araştırması, videoya konu olan olayın iç yüzünü daha ayrıntılı şekilde açıklayan bir haber kaynağına ulaşmamızı sağlıyor. Videodaki kavganın, DMRC öğrencisi Avijit Hawlader’in Dhaka Ulusal Tıp Koleji’nde (DNMC) tıbbi tedavi gördükten sonra hayatını kaybetmesiyle bağlantılı olduğu anlaşılıyor. DMRC öğrencileri, arkadaşlarının ölümünden DNMC’yi sorumlu tutarak tıbbi ihmal ve örtbas iddialarıyla protestolar düzenlemiş ve 24 Kasım 2024 tarihinde DNMC’ye yönelik bir saldırı gerçekleştirmişler.
Protestolar ve saldırılar sırasında DMRC öğrencilerinin, Shaheed Suhrawardy Koleji ve Kabi Nazrul Koleji’ne de saldırıda bulunduğu ifade ediliyor. Olayların ardından, 25 Kasım 2024 tarihinde, Shaheed Suhrawardy Koleji ve Kabi Nazrul Koleji öğrencileri birleşerek DMRC’ye karşı büyük çaplı bir saldırı düzenlemiş ve bu saldırı sırasında hem öğrencilere hem de öğretmenlere yönelik şiddet uygulanmış, ayrıca okul binası ciddi şekilde zarar görmüş. Bu zincirleme olaylar, bölgede gerginliği tırmandıran başlıca etken olarak dikkat çekiyor.
Bu bulgular ışığında hareket ederek sosyal medya kanallarında arama yapıldığında ise First Post adlı bir X hesabına ve Instagram’da konuyla ilgili paylaşım yapan hesaplara ulaşılıyor. 25 Kasım 2024 tarihinde First Post’un paylaştığı gönderide DMRC’ye  karşı yapılan saldırıda, üç DMRC öğrencisinin hayatını kaybettiği bilgisine de ulaşılıyor. Sosyal medya platformunda yapılan arama devam edildiğinde olay gününe ait farklı Youtube hesaplarında paylaşılan videolara da ulaşılıyor.  

Sonuç olarak;

Videonun Bangladeş'te şeriat hukuku yerine demokrasi hakkında konuştuğu için linç edilen bir öğrenciyi gösterdiği iddiası yanlış