İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 21 Mart 2024 tarihinde yapılan paylaşımda, videonun Belçika’da yaşanan olaylardan sonra Almanya’da yürüyüş yapan Türkleri gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→ Videonun Belçika’daki olayla bir ilgisi bulunmuyor. Görüntüler 23 Aralık 2023 tarihinde Sivas’ta şehitlerin anısına yapılan bir yürüyüşe ait.
 Video Türkiye’den ve Eski Tarihli
Belçika’da 24 Mart 2024 pazar günü Türk ve Kürt kökenli gruplar arasında bir çatışma meydana geldi. Leuven kentinin yakınlarındaki Kessel-Lo ilçesinde yaklaşık 5 bin Kürt’ün katıldığı bir Nevruz kutlaması düzenlendi. Kutlamanın ardından Türk kökenli nüfusun yoğun olduğu Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerine geri dönen bir konvoyun PKK sloganları atması, yerel sakinler tarafından tepkiyle karşılandı. Olayın ardından çeşitli yerlerde Türk ve Kürt gruplar arasında çatışmalar çıktı. Çatışmaların yaşandığı bölgelerde çok sayıda polis görevlendirildi.
Dışişleri Bakanlığı’nın olay hakkındaki açıklamasında “24 Mart 2024 günü, Belçika’nın Leuven şehrinde toplanan PKK militanları, Heusden-Zolder ve Hauthalen şehirlerinde yaşayan Türk vatandaşlarını hedef alan saldırılar gerçekleştirmişlerdir. Olaylarda can kaybı yaşanmamış, bazı vatandaşlarımız yaralanmışlardır.” ifadeleri yer aldı. 
Çatışmalar medyada geniş yer buldu, çeşitli medya kuruluşları tarafından haberleştirildi. Konuya dair sosyal medyada da pek çok paylaşım yapıldı. 
Olaylar üzerine bir X hesabı tarafından yapılan paylaşımda, bir videonun Belçika’da yaşanan olaylardan sonra Almanya’da yürüyüş yapan Türkleri gösterdiği öne sürüldü. Fakat video eski tarihli ve bağlamından koparılarak yeniden paylaşılmış. 

Videonun orijinaline internet araması ile ulaşılabiliyor. Facebook’ta yer alan video 24 Aralık 2023 tarihinde “Yiğidin harman olduğu Sivas’ta KYK yurdu öğrencileri şehitlerimize saygı yürüyüşü düzenledi” açıklaması ile paylaşılmış. Aralık ayında art arda gelen şehit haberlerinin üzerine, Sivas’ta KYK yurdunda kalan öğrenciler yürüyüş düzenlemişti. 12 şehidin anısına düzenlenen yürüyüşe dair görüntüler birçok kezpaylaşılmıştı.  Mart ayında yayılan ve Almanya’daki Türklerin yürüyüşünü gösterdiği iddia edilen video, bu yürüyüşten alınmış ve bağlamından koparılarak yeniden paylaşılmış.

Sonuç olarak;

Videonun Belçika’da yaşanan olaylardan sonra Almanya’da yürüyüş yapan Türkleri gösterdiği iddiası yanlış.