Bir Twitter kullanıcısı tarafından 9 Ağustos 2021 tarihinde yapılan paylaşımın ülke kanunlarının şeriata göre belirlenmesini isteyenlerin yüzdesini gösterdiği iddia edildi. Gönderi 3 bine yakın beğeni ve 300’ü aşkın paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Ülke kanunlarının şeriat'a göre belirlenmesini isteyenlerin yüzdesi: 🇦🇫 Afganistan %99 🇮🇶 Irak %91 🇲🇾 Malezya %86 🇳🇪 Nijer %86 🇵🇰 Pakistan %84 🇲🇦 Fas %83 🇧🇩 Bangladeş %82 🇪🇬 Mısır %74 🇳🇬 Nijerya %71 🇪🇹 Etiyopya %65 🇰🇪 Kenya %64 .. 🇹🇷 Türkiye %12 🇦🇿 Azerbaycan %8 -PEW

Paylaşılan Yüzdeler Gerçekten Doğru mu?
Sosyal medya platformlarında sıklıkla paylaşılan bu istatistiklerden ilk anlaşılan, ülke nüfuslarının yüzde kaçının ülke kanunlarını şeriata göre belirlenmesini istediğidir. Türkiye Diyanet Vakfına göre şeriat “İslâm’a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü” anlamında bir terim olarak tanımlanıyor. Bu veriden yola çıkarak örneğin Bangladeş nüfusunun % 82’sinin Bangladeş kanunlarının şeriata uygun hâle getirilmesini desteklediği çıkarımına varılıyor. Fakat Müslüman nüfusun ülke nüfusunun % 31’ini oluşturduğu Etiyopya’da ülkenin % 65’inin İslam’a ait dini, ahlaki ve hukuki hükümlere uygun olarak yaşamak istediğini belirtmesi verinin geçerliliği konusunda şüphe uyandırıyor.
Paylaşımın altında kaynakça olarak ABD’de bulunan bir araştırma kuruluşu olan Pew Research Center gösterilmiş. Kısa bir araştırmadan sonra verilerin Nisan 2013’te Pew Research tarafından yayımlanmış ​​The World’s Muslims: Religion, Politics and Society başlıklı rapora ait olduğu anlaşılıyor. Rapor Pew Research Center tarafından 2008-2012 arasında 10 milyon ve daha fazla Müslüman nüfus barındıran 39 ülkede (Çin, Suudi Arabistan, Hindistan ve Suriye hariç) Müslümanların sosyal ve siyasi konulardaki görüşleri üzerine yapılmış kamuoyu araştırmaları derlenmiş.

Bir başka deyişle, rapor ülkelerdeki Müslüman nüfusun sosyal ve siyasal konulardaki anket sorularına verdiği cevaplar üzerinden oluşan verileri kullanıyor. Bu sorulardan biri de şeriat hükümlerinin ülkenin resmi kanunu olmasını destekleyip desteklemedikleri ile ilgili. Bu anket sorusuna verilen cevaplar da raporun 15. sayfasında toplulaştırılmış şekilde görselleştirilmiş. Raporun odak noktası Müslüman nüfus olduğu için de veri ülkelerin Müslüman nüfusunun yüzde kaçının şeriatı desteklediği vurgulanarak gösterilmiş.

Paylaşımdaki bu oranların o ülkedeki Müslüman nüfusu kapsadığını göstermemesi yanlış yönlendirmeye neden oluyor. Örneğin Malezya’nın nüfusunun % 61’ini Müslümanlar oluşturuyor ve bu müslüman nüfusun % 86’sı şeriatı destekliyor. Hesaplama yapıldığında Malezya’da nüfusun % 52’sinin şeriatı desteklediği sonucuna varılıyor, %86’sının değil. Benzer büyük farklar Müslüman nüfus oranının görece düşük olduğu Nijerya, Etiyopya ve Gana için de geçerli.
İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Twitter kullanıcısı tarafından yapılan paylaşımın ülkelerin kanunlarının şeriata göre belirlenmesini istediklerini gösterdiği iddia edilmişti. Paylaşımdaki veriler Pew Research Center tarafından 2013 yılında yayımlanmış raporun saf verileriyle uyuşuyor fakat veri başlığı yanlış yazılmış. Veriler ülke nüfusunun değil ülkedeki Müslüman nüfusun yüzde kaçının şeriatı desteklediğini gösteriyor. Paylaşım, Müslüman nüfus oranı görece düşük olan ülkeleri de kapsadığı için yanlış veriler barındırıyor.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, paylaşımın ülke kanunlarının şeriata göre belirlenmesini isteyenlerin yüzdelik oranlarını gösterdiği iddiası kısmen yanlıştır.