Bir Twitter sayfasında 3 Aralık 2018 tarihinde yapılan bir paylaşımda Muhsin Yazıcıoğlu’nun TBMM’ye sunduğu bir kanun teklifi sayesinde bugün engelli bireylere “özürlü” tabiri yerine “engelli” tabiri kullanılmasını sağladığı iddia edildi. İlgili paylaşım 900 civarı beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
TBMM’ne sunduğu teklif ile (ÖZÜRLÜ) olarak telaffuz edilen özel insanlara (ENGELLİ) diyebilmemize vesile olan kişiye, #MuhsinYazıcıoğlu denir! Rahmetle anıyoruz #3AralıkDünyaEngellilerGünü

Muhsin Yazıcıoğlu’nun Engelliler Hakkında Bir Kanun Teklifi Var mı?
Haberler adlı internet sitesinin 23 Kasım 2007 tarihli haberine göre, dönemin Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu engelliler için 5 ayrı kanun teklifi hazırlamış. 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile 5378 Sayılı Özürlüler Hakkında Kanun metinleri içindeki özürlü kavramının engelli olarak değiştirilmesi amaçlanmış.
Bu doğrultuda, Muhsin Yazıcıoğlu tarihinde iki tane kanun teklifi yaptı ve her ikisi de TBMM Başkanlığına 21 Kasım 2007 tarihinde geldi.
İlki Özürlüler Yasası Olarak Bilinen 5378 Sayılı Kanun’un Adının Değişmesi Hakkında Kanun Teklifi ve bu teklifle “5378 sayılı Kanunda kullanılan "özürlü" ibarelerinin yerine "engelli" ibaresinin kullanılması” amaçlanmış.

Diğeri ise 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Bu teklifle Kanun içerisinde yer alan özürlü ifadelerinin engelli ile değiştirilmesi öngörülmüş.

Kanun tekliflerinin sonucu ise “HÜKÜMSÜZ” olarak görülmektedir. “Hükümsüz” anlam olarak TBMM’nin internet sitesinde şu şekilde geçmektedir:
“Verilmiş olduğu yasama dönemi içerisinde sonuçlandırılamamış olan kanun teklifleri ile yazılı soru, Meclis araştırması ve genel görüşme önergelerinin düşmesi ve geçerliliğini yitirmesi durumudur. Bunlardan kanun teklifleri sonraki yasama dönemlerinde milletvekilleri tarafından yenilenebilir. Yenilenen teklifin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra önceki dönemlere ait rapor ve metinler, açıkça belirtilmek kaydıyla, komisyonca benimsenebilir. Cumhurbaşkanınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen kanunlar, Dilekçe Komisyonu raporları, Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon raporları, kesin hesap kanunu teklifleri, tezkereler ile Meclis soruşturması önergeleri ve Meclis soruşturması komisyonu raporları ile bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan yürürlükteki kanun hükmünde kararnameler hükümsüz sayılmayan işlerdir.”
Buna göre, her iki kanun teklifi de TBMM Başkanlığına geldi, fakat 23. Yasama Dönemi içerisinde sonuçlandırılmadı. Bu nedenle, Muhsin Yazıcıoğlu’nun verdiği kanun teklifleri yasalaşamadı.

Kanunlarda “Özürlü” İbaresi Yerine “Engelli” İbaresi Hakkında Ne Zaman Değişiklik Yapıldı?
24. Yasama Dönemi içerisinde bu konuda çalışmalar yapıldığı görülüyor. 15 Mayıs 2012 tarihinde MHP milletvekilleri Sinan Oğan ve Oktay Vural tarafından, 6 Ekim 2012 tarihinde MHP milletvekilleri Reşat Doğru ve Mehmet Şandır tarafından ve 4 Aralık 2012 tarihinde CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş tarafından verilen kanun teklifleri TBMM Başkanlığına geldi. Hurşit Güneş’in verdiği kanun teklifinin özetinde şu ifadeler bulunuyor:
“Teklif ile; Anayasamız ve ülkemizin de 2007 yılında taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca, engelli bireylerin toplumla kaynaşmasını sağlamak ve eşitlik karşıtı muameleleri engellemek adına mevzuatta geçen "özürlü" ve türevi ifadelerin "engelli" ve türevi ifadelerle değiştirilmesi; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı "Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü"nün adının buna uygun olarak değiştirilmesi amaçlanmaktadır.”
Sayılan kanunlar arasında Reşat Doğru ve Mehmet Şandır’ın kanun teklifinde 5378 Sayılı Kanun ve Hurşit Güneş’in kanun teklifinde 2022 Sayılı Kanun'da görülmektedir.

Bu üç kanun teklifi de 19 Şubat 2013 tarihinde TBMM Başkanlığına gelen kanun tasarısının birleşenleri haline getirildi. Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM’de kabul edildi ve 6462 Sayılı Kanun olarak yasalaştı. 3 Mayıs 2013 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlandı.

İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda Muhsin Yazıcıoğlu’nun TBMM’ne sunduğu Kanun Teklifi sayesinde kanun isimlerinde “özürlü” ibaresi yerine “engelli” ibaresi kullanmasını sağladığı iddia edildi. TBMM arşivi araştırıldığında bu konuda ilk kanun teklifinin Muhsin Yazıcıoğlu tarafından verildiği görülüyor. Muhsin Yazıcıoğlu’nun kanun teklifleri yasama dönemi içerisinde yasalaşamadığından HÜKÜMSÜZ kaldı. Daha sonraki yasama döneminde verilen kanun teklifleri yoluyla Muhsin Yazıcıoğlu’nun da öngördüğü değişiklikler gerçekleşti.

Sonuç olarak;

Muhsin Yazıcıoğlu’nun özürlü yerine engelli ifadesinin kanunlarda kullanılmasını sağladığı iddiası kısmen yanlış.