10 Haziran 2017’de halkhabernet.com'da “Atatürk yönetmelikten çıkarıldı” başlığıyla yayınlanan haber içeriğinde Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nden “Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadesinin çıkarıldığı iddia edildi. Eski tarihli olmasına rağmen haber paylaşımı son üç ayda 800 bini aşkın görüntülenme ve 25 bini aşkın paylaşım aldı. Aynı içerikli haber, 9 Haziran 2017’de Evrensel ve Diken’de de yayınlanmış ve bu haberlerin kaynağı olarak Cumhuriyet yazarı Ozan Çepni’nin 9 Haziran 2017 tarihli haberi verilmiş.
Habere konu olan iddia Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nde açıklanan sosyal etkinliklerin amaçları arasından “öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadelerinin çıkarılıp 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun referans gösterilmesi ve “milli, manevi, ahlaki değerler kazandırma” ifadesinin eklenmesini içeren değişikliklerin yapılması.
Haber içeriğindeki bir diğer iddia da "Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi"ne 15 Temmuz, Kutlu Doğum Haftası, İstanbul’un Fethi, Kut’ül Amare Zaferi’nin eklenirken çizelgeden Dünya AIDS Günü, Yunus Emre Haftası, Mevlana Haftası'nın çıkarılması.
Yönetmelikte İddia Edilen Değişiklikler Yapılmış mı?
13 Ocak 2005’te 25699 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde sosyal etkinliklerin amacı şöyle tanımlanmış;
Sosyal Etkinliklerin Amacı 
Madde 5 — Sosyal etkinliklerin amacı, Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; öğrencilerin Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmelerine, yeteneklerini geliştirerek gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmaktır.”
İddiaya temel oluşturan ve 8 Haziran 2017’de 30090 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde ise aşağıda da görüleceği gibi sosyal etkinliklerin amacı ilkeler bölümü ile değiştirilip “öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Anayasının başlangıcında ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmelerine, yeteneklerini geliştirerek gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmaktır” kısmı çıkartılarak 1739 sayılı kanun referans verilmiş.
İlkeler 
MADDE 5 – (1) Eğitim kurumlarında yürütülecek tüm sosyal etkinlikler 1739 sayılı Kanunda yer alan Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine uygun olarak düzenlenir.
2005 tarihli İlk Öğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin “Amaç” başlıklı 1’inci maddesinde aşağıdaki tanımlamaya yer verilmiş: 
Amaç (13.01.2005 tarihli Yönetmelik)
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, resmî, özel ilköğretim ve orta öğretimde ders programlarının yanında öğrencide kendine güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları ve beceriler oluşturmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ile toplum hizmeti çalışmalarıyla ilgili iş ve işlemleri düzenlemektir. 2017 tarihli Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'inin 1’inci maddesinde ise haberdeki iddia ile paralellik gösteren değişiklikler yapıldığı görülmüş.
Amaç (08.06.2017 tarihli Yönetmelik) 
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; her tür ve seviyedeki resmî ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında; öğretim programlarının yanında öğrenci ve kursiyerlerde özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya, millî, manevî, ahlaki, insanî ve kü-ltürel değerleri kazandırmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti kapsamındaki sosyal etkinliklerin usul ve esaslarını düzenlemektir.
1739 Sayılı Kanun Ne İle İlgili?
8 Haziran 2017 tarihli Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde eğitim kurumlarında yürütülecek tüm sosyal etkinliklerin 1739 sayılı kanuna uygun olarak düzenleneceği yazılmış. 24 Haziran 1973’te yürürlüğe giren 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu “Türk Milli Eğitimin Amaçları” bölümünün 2. maddesinde aşağıdaki tanımlamaya yer vermiş:
MADDE 2. — Türk Millî Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini, 1. Atatürk inkılâplarına ve Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Türk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan millî, demokratik, lâik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranı haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek.
Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’nde Hangi Değişiklikler Yapıldı?
Haberde yer alan bir diğer iddiaya ilişkin 2017 tarihli Yönetmeliği’nin “Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi”ne bakıldığında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Kutlu Doğum Haftası, Kut’ül Amare Zaferi, İstanbul’un Fethi’nin mevcutken Dünya AIDS Günü, Yunus Emre Haftası, Mevlana Haftası’nın olmadığı görülüyor.

2005 tarihli yönetmelikte belirli gün ve haftalar çizelgesinde “Dünya AIDS Günü” mevcut.

Yunus Emre Haftası ve Mevlâna Haftası ise 17 Nisan 2010 tarihli yönetmelik değişikliğiyle eklenmiş.

2017 tarihli yönetmelik değişikliğiyle Dünya AIDS Günü, Yunus Emre Haftası ve Mevlana Haftası’nın çizelgeden çıkarıldığı görülüyor.
Sonuç:
İddia DOĞRUDUR. 
8 Haziran 2017 tarihli yönetmelik ile 13 Ocak 2005 tarihli yönetmelikteki ilgili maddeler karşılaştırıldığında Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nden “Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadelerinin çıkarıldığı iddiası doğru.
Haberde içeriğindeki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün, Kutlu Doğum Haftası’nın, Kut’ül Amare Zaferi’nin ve İstanbul’un Fethi’nin belirli gün ve haftalarda kutlanan tarihler arasına eklenmesi ve Dünya AIDS Günü, Yunus Emre Haftası, Mevlana Haftası’nın çıkarılması iddiası da yönetmeliklerin içindeki belirli gün ve haftalar çizelgesindeki değişime bakıldığında doğru.

Sonuç olarak;

Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nden “Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadesinin çıkarıldığı