İddia şöyle;

Bir X platformu hesabı tarafından 2 Nisan 2024’te yapılan bir paylaşımda İsveç'te Kuran'ı Kerim’i yakan Salwan Momika’nın Norveç'te ölü bulunduğunu iddia etti.

İddia YANLIŞ
→ Norveç ve İsveç kaynaklarında Salwan Momika’nın öldürüldüğüne dair hiçbir bilgi yer almıyor.
→ Polis Göçmenlik Bürosu böyle bir konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti
→ Oslo polisi Salwan Momika’nın ölümünü yalanladı.
Oslo polisi Salwan Momika’nın öldü bulunduğunu yalanladı
Son yıllarda İsveç ve Danimarka’da artış gösteren Kur’an-ı Kerim yakma olayları ifade özgürlüğü ile dini inançlara saygı arasındaki çizginin sürekli test edilmesine neden oluyor. Bu olayların ardından özellikle müslümanların yoğun olarak yaşadıkları ülkelerden gelen tepkiler yakma olaylarının sürekli yaşandığı ülkelerde bunu engelleyecek yasal düzenlemelerin olmadığını vurguluyor. Aralık 2023’te Danimarka Parlamentosu geçirdiği yasayla kutsal metinlerin kamusal alanda yakılmasını yasakladı. Diğer taraftan Kur’an-ı Kerim yakma olayına karışanların durumuyla ilgili birçok söylenti de sosyal medyada dolaşıyor. Söz konusu paylaşım da Temmuz 2023’te İsveç Parlamentosu önünde Kur’an-ı Kerim yakma eylemi gerçekleştiren Salwan Momika ile ilgili. 
Iraklı bir mülteci olan Salwan Momika ise 2023’te Kur’anı Kerim’in yasaklanmasını isteyerek 2 kez yakma eylemi gerçekleştirmişti. Bu eylemlerin ardından İsveç Göç İdaresi Salwan Momika hakkında sınır dışı kararı verdi. Momika ise yaptığı açıklamada bu kararı kabul ederek Norveç’e sığınacağını açıkladı.
Paste Embed Code for AMP
Norveç ve İsveç kaynaklarında yakın tarihte yapılan araştırmalarda Salwan Momika’nın öldürüldüğüne dair bir haber yer almıyor. İsveç kaynaklarında Momika ile ilgili en yakın haber 28 Mart 2024 tarihinde yapılmış. Haberde Norveç’e giden Salwan Momika’nın İsveç’e iade edilebileceğinden ifade edilmiş. 

Norveç kaynaklara bakıldığı zaman ise olayla ilgili en yakın haberin 2 Nisan 2024’te yapıldığı görülebiliyor. Haberde Polis Göçmenlik Bürosu (Politiets Utlendingsenhet) ile iletişime geçen bir gazetenin Salwan Momika’nın ölümüne dair Polis Göçmenlik Bürosunun herhangi bir bilgisinin olmadığı bilgisi yer alıyor. Yine aynı haberde Oslo polisine konuyla ilgili çok fazla soru geldiği ve polis departmanının Salwan Momika isimli birinin yakın tarihte bir ölüm kaydı bulunmadığını bildirdiği belirtilmiş. 

Söylenti Salwan Momika’nın Wikipedia Maddesinin Değiştirilmesi Nedeniyle Yayılmış
Salwan Momika’nın Wikipedia’daki maddesi 1 Nisan’da Momika’nın öldüğüne dair revize edilmiş. Önce güvenilir kaynağın olmadığına yönelik tartışmaların olduğu revizyonda daha sonra kaynak olarak İtalya merkezli aşırı sağ eğilimli haber sitesi The Economic Times gösterilmiş. Daha önce asılsız haberler paylaştığı görülen bu site daha sonra kaynak kısmından kaldırılmış ve madde düzeltilmiş.  Fakat sosyal medya platformlarında birçok hesap doğrulanmamış bu bilgiyi yaymaya devam etmiş. 
Özetle, Salwan Momika’nın Norveç’te ölü bulunduğu iddiası doğru değil

Sonuç olarak;

İsveç'te Kuran'ı Kerim’i yakan Salwan Momika’nın Norveç’te ölü bulunduğu iddiası yanlış