İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 25 Mart 2024 tarihinde yapılan paylaşımda, görsellerin Moskova’da gerçekleşen terör saldırısının sanıklarının mahkemede güldüğü anları gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→ Paylaşımda yer alan fotoğraflar orijinal değil. Görsel manipülasyon araçları ile fotoğraflar üzerinde oynanmış.
→ Fotoğrafların orijinali SOTA vision adlı bir medya kuruluşuna ait.
Görüntüler Üzerinde Oynanmış
23 Mart 2024 tarihinde Rusya’nın başkenti Moskova’da büyük çapta bir terör saldırısı gerçekleşti. Saldırı Crocus Belediye Salonunda Picnic adlı bir Rock grubunun 20.00’de gerçekleşecek konseri öncesinde meydana geldi. Saldırganlar konserin başlamasından kısa bir süre önce silahlarla konser salonundaki izleyicilere ateş açtı. Saldırıda 133 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 140 kişinin de yaralandığı biliniyor. Saldırıyı IŞİD’in Horasan kolu olan IŞİD-H üstlense de Rusya’nın devlet yetkilileri saldırının IŞİD tarafından üstlenildiğine dair resmi bir açıklama yapmadı. 
Saldırı sonrası 4 sanık saldırının faili oldukları gerekçesiyle yargılanmak üzere mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme salonunda sanıklar bir camekana yerleştirildi ve basın mensupları sanıkların fotoğraflarını çekti. Bir X hesabı tarafından, görsellerin görsellerin terör saldırısının sanıklarının mahkemede güldüğü anları gösterdiği iddiası öne sürüldü. Fotoğrafların sol alt köşesinde “SOTA” yazan bir logo yer alıyor.
SOTA Vision, 2015 yılında Rusya'da kurulan bir medya kuruluşu. SOTA Project olarak bilinen SOTA ise 2022'de SOTA Vision'dan ayrılarak kurulan yeni bir medya yapısı. İki oluşumun da birbirinden farklı logosu bulunuyor. Fotoğrafların altında yer alan logo 2022’de kurulan SOTA Project’e ait. 

SOTA Project’in X platformunda paylaştığı orijinal görsellere bakıldığında, iddiada yer alan fotoğrafların görsel manipülasyon araçları ile değiştirilmiş olduğu görülüyor. Fotoğrafların orijinal halinde saldırganlar gülümsemiyor. Manipüle edilmiş görselleri, tersine görsel arama araçları ile aratıldığında, ilk kez bir Telegram grubunda paylaşıldığını görmek mümkün.  

Sonuç olarak;

Görsellerin Moskova’da gerçekleşen terör saldırısının sanıklarının mahkemede güldüğü anları gösterdiği iddiası yanlış.