İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 8 Mayıs 2025 tarihinde yapılan bir paylaşımda, görselin Pakistan’ın imha ettiği Hindistan’a ait S-400 hava savunma sistemini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Görsel, 2024 yılında Ukrayna’nın Kırım’daki Rus S-400 sistemine düzenlediği saldırıya ait.
Görsel 2024 Yılında Dolaşıma Girmiş
Mayıs 2025'te Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilim, Keşmir bölgesinde 22 Nisan'da gerçekleşen ve çoğu Hindistanlı turistin hayatını kaybettiği saldırıyla başladı. Hindistan, bu saldırının sorumluluğunu Pakistan destekli militan gruplara atfederken, Pakistan suçlamaları reddetti. Bu olayın ardından Hindistan, 6 Mayıs gecesi "Operation Sindoor" adı altında Pakistan topraklarına yönelik füze saldırıları düzenledi. Pakistan ise 8 Mayıs'ta Cammu ve Keşmir hattında füze saldırıları gerçekleştirdi.  İki ülke ABD’nin arabuluculuğunda 10 Mayıs’ta ateşkes ilan etti. 
Bu süreçte sosyal medyada konuya ilişkin pek çok iddia dolaşıma girdi. 8 Mayıs 2025 tarihinde X’te yayılan bir paylaşımda, görselin Pakistan’ın imha ettiği Hindistan’a ait S-400 hava savunma sistemini gösterdiği öne sürülmüş. Tersine görsel arama ile aratıldığında, iddiada yer alan görselin aslına ulaşılabiliyor. Görsel ilk kez 2024 yılında dolaşıma girmiş. Görselin kullanıldığı haberlerde, aslında bu S-400’lerin Rusya’ya ait olduğu belirtilmiş.

2024 yılındaki Ukrayna kaynaklı bir haberde, Ukrayna’nın Nisan 2024’te Rusya’nın işgali altındaki Kırım’daki Dzhankoy hava üssüne bir saldırı düzenlediği ve Rusya’nın hava savunma sistemi olan S-400’lerin ciddi şekilde hasar aldığı belirtilmiş. Haberde Kırım'daki askeri üssün Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu, bir S-400 bataryasının yanı sıra üç fırlatma rampası ve bir radarın yok edildiği yazılmış. 

Sonuç olarak;

Görselin Pakistan’ın imha ettiği Hindistan’a ait S-400 hava savunma sistemini gösterdiği iddiası yanlış.