İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 25 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan görselin dünyanın en büyük atını gösterdiği iddia edildi

Aynı fotoğrafın benzer iddialarla dünya genelinde yayıldığı görülüyor. 

Fotoğraf Gerçek mi?

Guinness Dünya Rekorları’na göre kayıtlara geçen “en uzun ve en ağır” at, İngiltere, Bedfordshire'da Thomas Cleaver tarafından yetiştirilen (daha sonra adı Mammoth olarak değiştirilen) Sampson'du. 1846’da doğan Sampson, 1850 yılında yaklaşık 2,19 m boyunda ve 1,524 kg olarak ölçüldü. Söz konusu iddiada yer alan fotoğraftaki at ise Sampson’u göstermiyor ve herhangi bir kayıtta resimde yer aldığı kadar büyük bir attan bahsedilmiyor.

İnternet aramalarında Sampson’a ait olduğu kesin olan bir fotoğraf bulunmuyor. Ancak 1950’lerde çekilen ve 1.98 yüksekliğinde olmasıyla yine en büyük atlardan biri sayılan Brooklyn Supreme’e ait fotoğraftan, bu boylardaki bir atın yaklaşık olarak ne büyüklükte göründüğü görülüyor. Yani iddiadaki resmin gerçek bir atı göstermediği anlaşılıyor. 

Resimde yer alan atın dünyanın en büyük atı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmazken, fotoğrafın sahte olduğuna dair güçlü işaretler de bulunuyor. Örneğin, yapay zeka ile oluşturulan resimlerde ellerin henüz çok gerçekçi olmadığını biliyoruz. Bu görselde de yer alan kişilerin ellerine yaklaştırıldığında ellerin bozuk olduğu görülebilir. Özellikle görseller üzerinden doğruluk kontrolü yapan HoaxEye isimli platform da görselin viral olmasıyla 25 Nisan tarihinde Twitter’da bu iddiayı “Bugün gördüğüm en sahte görüntü” açıklamasıyla paylaşmış

Söz konusu görselin kaynağına ulaşılamasa da, Telegram’da Midjourney aracını kullanarak dev insan ve dev köpeklere ait benzer görseller oluşturan bir hesaba ulaşmak mümkün. İddiadaki görselin de gerçek olmadığı ve yüksek ihtimalle Midjourney gibi bir yapay zeka destekli araç kullanılarak oluşturulmuş olduğu görülüyor. 

Aynı içerik Snopes ve Malumatfuruş tarafından da incelenmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 25 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan görselin dünyanın en büyük atını gösterdiği iddia edilmişti. Ancak görseller Midjourney gibi yapay zeka destekli bir araç kullanılarak dijital ortamda oluşturulmuş. Dünyanın bilinen en büyük atlarına ait bilgi ve fotoğraflar ile iddiadaki görsel de oluşmuyor. 

Sonuç olarak;

Görselin dünyanın en büyük atını gösterdiği iddiası yanlış.