Bir Facebook sayfasında 20 Haziran 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Covid-19 aşısı olanların Bluetooth adreslerinin gözüktüğü iddia edildi. Bağlantı 20’e yakın beğeni almış. Paylaşımda geçen iddia şu şekilde:
Paylaşımda geçen iddia şu şekilde:
İkna edilmiş insanları hiç sevmem, çünkü onu başkasıda ikna edebilir. Bize kanıtları görmüş ve inanmış insan lazım. İnanmış insanı ikna edemezsin.. mac adresini Bilen insanlar bunların ne olduğunu biliyordur.. Farkında olmayan varsa halen test-araştırma yapsın..

Benzer iddialar doğruluk kontrolü siteleri Teyit ve Malumatfuruş tarafından da incelenmiş.
Aşılar Manyetik Çip Taşıyor mu?
Facebook’ta paylaşılan videoda bir kişi kalabalık bir ortamda bir telefondan bluetooth cihazlarını tara özelliğini açtığında telefonun ekranında birçok adres gözüküyor. Bu durum da aşılanmış kişilere manyetik bir çip yüklendiğinin ve veri transferi yaptığının kanıtı olarak gösteriliyor. Farklı dilde birçok video bu bağlantıyı göstermek için sosyal medya platformlarında yayıldı. Doğruluk kontrolü platformları da birçok videoda bluetooth ile bağlanan cihazların kulaklık, telefon gibi başka cihazlar olduğunu gösterdiler.
Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından sağlanan aşıların içerikleri incelendiğinde hiçbirinde içlerinde manyetik çip taşıdıklarını gösteren hiçbir bilgi bulunmuyor. Nitekim USA Today, AFP, France24 ve Reuters gibi doğruluk kontrolü yapan siteler de Covid-19 aşılarının içinde manyetik çip olmadığını net bir şekilde gösterdiler. AFP’ye konuşan Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Stephen Schrantz mikroçip iddialarını saçma olarak nitelemiş.

Bluetooth Teknolojisi Nedir?
Bluetooth kısa mesafeler içerisinde kablosuz olarak veri paylaşımı yapmayı sağlayan bir teknolojidir. Bunun için oldukça spesifik bir radyo frekansı kullanılır. Böylece, kısa mesafeli bir ağ elde edilir.
Bluetooth’u oldukça güvenilir kılan ise bir noktadan diğerine (point-to-point) aktarım yaparken her cihaza atanan MAC adresleridir. Bu adresler her bir Bluetooth cihazına özgüdür ve küresel olarak eşsizdir. MAC adresleri XX:XX:XX:XX:XX:XX şeklinde yazılırlar. Nitekim videoda gözüken de yakın çevrede açık olan Bluetooth adresleridir. Full Fact adlı doğruluk kontrolü sitesinde verilen bilgide de belirtildiği gibi telefonda Bluetooth açıldığında telefonun daha önce hiç bağlanmadığı aygıtların da listelendiği görülebilir. Bu nedenle, MAC adreslerinin gözükmesi aşı vurulanlara mikroçip yerleştirildiği anlamına gelmemektedir.

Nitekim, bu iddiaların yaygın bir şekilde tekrarı sonucunda CDC Covid-19 aşılarına dair iddiaları cevaplarken bu konuya da değinmiş. Burada da aşılarda mikroçip olmadığı belirtilmiş.

Avustralya Sağlık Bakanlığı da bu konu hakkında iddiaları desteklemek amacıyla ortaya atılan hidrojel adlı maddenin bazı mRNA aşılarında kullanıldığını, ama Pfizer/BionTech aşısında bunun bulunmadığını, zaten aşıların hiçbir şekilde insanları bir ağa bağlayamayacağını belirtmiş.

İddia YANLIŞ
Bir Facebook sayfasında 20 Haziran 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Covid-19 aşısı olanların Bluetooth adreslerinin gözüktüğü iddia edilmişti. Fakat, çeşitli devlet kuruluşların aşıların içeriğine dair sağladığı bilgilerde buna dair bir veri yok. Videoda bahsedilen Bluetooth MAC adresleri ise herhangi bir ortamda açıldığında görülebilecek her cihaza özgün kodlar ve bunlar yakın cihazların kodlarını yansıtıyor.

Sonuç olarak;

Covid-19 aşısı olanların Bluetooth numaraları gözüktüğü iddiası yanlış.